Δεχόμαστε την κριτική – Ας κάνει και ο καθένας την αυτοκριτική του

Συνέντευξη του Γιάννη Μελά, Βουλευτή ΝΔ Α΄ Πειραιώς & Νήσων, στην δημοσιογράφο Λία Λάππα και το Ελλάδα 24
Image
Μελάς
Συντάκτης
Newsroom

 

Συνέντευξη στη Λία Λάππα

 

Τις τελευταίες μέρες είδαμε δρόμους κλειστούς και ανθρώπους εγκλωβισμένους στο χιόνι. Πώς κρίνετε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στην διαχείριση αυτής της κακοκαιρίας;

Σίγουρα οι εικόνες αυτές δεν τιμούν κανέναν.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία.

Οι αιτίες αναζητούνται και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν κυριολεκτικά για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας κυρίως στην Αττική Οδό.

Έχουμε αποδείξει σε αυτό το διάστημα που έχουμε την διακυβέρνηση του τόπου ότι στις δύσκολες καταστάσεις έχουμε αντανακλαστικά και δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε και να μάθουμε από τα λάθη μας.

Οι παθογένειες ενός κρατικού μηχανισμού δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια. Ειδικά όταν είναι τόσο έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η προεργασία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μηδενική.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Κατέθεσαν μάλιστα και πρόταση μομφής ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Πώς κρίνετε την στάση του;

Η κριτική από την αντιπολίτευση είναι απαραίτητη. Προφανώς την δεχόμαστε και προφανώς και εκείνοι κρίνονται για τον τρόπο που ασκούν αντιπολίτευση. Η σημερινή αντιπολίτευση είναι τοξική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο σχεδόν για 5 χρόνια και ο ελληνικός λαός τους αποδοκίμασε το 2019 και μαζί αποδοκίμασε και την τοξικότητα, τον «πολακισμό» και τον λαϊκισμό. Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας την αυτοκριτική του και ας έχει το θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη που εξαπάτησε τους Έλληνες με το «θα διαγράψουμε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο», που έβαλε 17 νέους φόρους στη μεσαία τάξη, που απέτυχε στην Μάνδρα και στο Μάτι και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.Googlάροντας «Τσίπρας  Συγγνώμη», δεν βρίσκουμε τίποτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξαφνικά μετά τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ζητάει παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές τώρα. Μία για την πανδημία, μία για την ακρίβεια, μία για την κακοκαιρία.

Μέχρι πριν λίγο καιρό δήλωνε ότι ο Σύριζα είναι μια σοβαρή πολιτική δύναμη και δεν θα ζητάει εκλογές ενώ είναι σε εξέλιξη η πανδημία. Τι άλλαξε από τότε; Τέλειωσε η πανδημία ή μήπως τελικά δεν είναι και τόσο σοβαρή πολιτική δύναμη. Δεν αντέχει στο εσωτερικό του την πίεση του Νίκου Ανδρουλάκη και καταφεύγει σε σπασμωδικές ενέργειες. Χάνει και το ξέρει.

Το βλέπουμε και με την στάση του απέναντι στην διαχείριση της πανδημίας, όπου «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές, ή και στα εθνικά ζητήματα όταν δεν στηρίζει σημαντικές συμφωνίες που διασφαλίζουν την άμυνα την χώρα μας και επιστρέφει σε αναχρονιστικές λογικές «έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί» ψαρεύοντας σε θολά νερά.

Τα εσωκομματικά προβλήματα του Σύριζα μάλλον υπερβαίνουν τις δυνάμεις του Προέδρου του και μαζί με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αυξάνουν την πίεση και η κατρακύλα συνεχίζεται.

Όλα αυτά θα αποτυπωθούν και θα δοθούν απαντήσεις στην συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες στην Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πολιτική κρινόμαστε από τους πολίτες για τις πράξεις και για τις παραλείψεις μας καθημερινά και κάθε 4 χρόνια στις εκλογές. Εκεί αποτυπώνεται η επιτυχία ή η αποτυχία μια κυβέρνησης.

Ας κάνουν υπομονή στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας!

 

Κατά την άφιξη των Rafale, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μίλησαν για επικοινωνιακή φιέστα και κομματική εκμετάλλευση από τη Νέα Δημοκρατία από την άλλη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε φοροαπαλλαγή των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων, εσείς πως είδατε την όλη παρουσίαση;

Η άφιξη των Rafale στην Ελλάδα, είναι επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας. Είναι  ένα ουσιαστικό βήμα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας και για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου. Οι συμφωνίες αυτές ήρθαν σε μια περίοδο που η Τουρκία απειλεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί γιατί κανένας εκπρόσωπος του δεν ήταν παρών στην Τανάγρα;

Τα Rafale και γενικά οι αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση μας τόσο με την Γαλλία όσο και με τις Η.Π.Α, δεν αφορούν τα κομματικά μας ακροατήρια. Αφορούν όλους τους Έλληνες και κυρίως το μέλλον του τόπου μας. Δυστυχώς σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται επιπόλαια. Δεν ψήφισε την συμφωνία με την Γαλλία και το ίδιο ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως θα κάνει και στην συμφωνία με τις Η.Π.Α.

Σε αυτή την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμείς αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη συμβολή και τις θυσίες των Ενόπλων Δυνάμεων μας, στην ασφάλεια της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σχετικά με τις φοροαπαλλαγές των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων.

 

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία παρά τις συμπληγάδες της πανδημίας και της ακρίβειας κρατά γερά ενώ ενισχυμένα από την κρίση βγήκαν και τα υπόλοιπα δυο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΙΝΑΛ, με το τελευταίο να έχει εκτοξευτεί στο 18,5% , τι πιστεύετε ότι συμβαίνει;

Δεν είναι μόνο η πρόσφατη δημοσκόπηση, στην οποία αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μας έδωσε ισχυρή λαϊκή εντολή για την διακυβέρνηση του τόπου, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές και διαφορετικές κρίσεις.  Από το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον Έβρο,  μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση. Απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις έχουμε ανταποκριθεί με θετικό πρόσημο, παρά τα όποια λάθη έχουν γίνει.

Αυτή η εμπιστοσύνη έχει οικοδομηθεί πάνω σε γερά θεμέλια. Η ανεργία παρά την πανδημία έχει μειωθεί στο 13,3%, ενώ το 2021 υπήρξαν περισσότερες από 130.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Ενδεικτικά, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δόθηκαν πάνω από 43 δις €. Ακόμη και για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 1,3 δις €.  Βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, αγωνιζόμαστε για την πρόοδο της χώρας μας και αυτό, με τα όποια λάθη, το αναγνωρίζουν οι πολίτες.

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία και η ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού η εκλογική δύναμη που χάνει ο Σύριζα, φαίνεται προς το παρών, να διοχετεύεται προς το ΚΙΝΑΛ.

 

Και να πάμε στην εκλογική σας περιφέρεια τον Πειραιά, ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα. Η Πολιτεία Καινοτομίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην εργοστάσιο της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ) στην λεωφόρο Πειραιώς προχωράει. Πως ένα τέτοιο έργο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στον Πειραιά;

Βλέπουμε την πόλη μας, τον Πειραιά, καθημερινά να εξελίσσεται, να αλλάζει προς το καλύτερο και να βελτιώνεται η καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το έργο της Πολιτείας Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο παλιό κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, προχωράει και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια της οικονομίας όχι μόνο του Πειραιά, αλλά συνολικά της χώρας μας. Είναι μια σημαντική επένδυση με πολλαπλά οφέλη. Θα αγγίξει  περίπου τα 100 εκατ. € και θα δημιουργηθούν 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Το οικοσύστημα start up επιχειρήσεων που πρόκειται να διαμορφωθεί στην περιοχή μεταξύ των Καμινίων και του Νέου Φαλήρου θα αλλάξει εντελώς της σημερινή παρηκμασμένη εικόνα των κτιρίων της ΧΡΩΠΕΙ. Παράλληλα, θα δώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή από νέους και νέες που θα κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία.

Η Πολιτεία Καινοτομίας που θα γίνει στον Πειραιά, εντάσσεται στην συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, μετατρέπουμε την χώρα μας σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έχουμε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, την γραφειοκρατία και προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους μας.

Όλα αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα εταιρείες κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon και η Pfizer, να επενδύουν στην Ελλάδα.

Σαφής και ιδεολογική μας πολιτική είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Για αυτό επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, στην Πράσινη Οικονομία και αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ε.Σ.Π.Α θα οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία.

 

Πρόσφατα ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία  Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα θέλαμε να μας πείτε τι θα σημαίνει αυτό για τον ιστορικό αυτό Δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Η δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη του Πειραιά. Το βιομηχανικό κτίριο του SILO στο λιμάνι θα μετατραπεί σε ένα πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε εγκαταστάσεις που θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ θα εκτίθενται ευρήματα από όλες τις ελληνικές θάλασσες. Η ιστορία της χώρας μας αλλά και του Πειραιά είναι συνδεδεμένη με την θάλασσα. Αυτή η διαχρονική σχέση θα αναδειχθεί μέσα από το Μουσείο που θα δημιουργηθεί.

Παγκοσμίως είναι λίγα τα Μουσεία που εκθέτουν αποκλειστικά ενάλιες αρχαιότητες και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα αναβαθμίσει διεθνώς σε πολιτιστικό προορισμό τον Πειραιά.