Κ. Κυρανάκης: Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών

Image
Κυρανάκης
Συντάκτης
Newsroom

 

Συνέντευξη στη Λία Λάππα    
 

 

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, οι δηλώσεις του αρκετές φορές γίνονται ειδήσεις, που δείχνουν πτυχές μια σκέψης που οριοθετεί και σηματοδοτεί την προσωπικότητά του. Έχοντας παραπάνω από 76.000 ακόλουθους στο facebook, το όνομά του φιγουράρει στα πιο πολυσυζητημένα θέματα του διαδικτύου.

 

Κύριε Κυρανάκη, ο πρωθυπουργός μέσα από την συνέντευξή του στο Mega μίλησε για σχέδιο νόμου επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Πιστεύετε ότι είναι αρκετό κάτι τέτοιο για την πάταξη της ακρίβειας, όταν οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για την βενζίνη, μέτρο που αφορά όλα τα νοικοκυριά; 

Είμαι υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Ασκήσαμε πολύ μεγάλη κριτική, όταν τον αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θεωρώ είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Σε ότι αφορά τους αγρότες, το μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι μια πολύ σημαντική ελάφρυνση. Ξεχνάμε εύκολα, επίσης, τις 30 συνολικά μειώσεις και καταργήσεις φόρων που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση.


Μια μέση τετραμελής οικογένεια που ζει στην Ελλάδα και νοικιάζει σπίτι, τα παιδιά είναι στο γυμνάσιο και πάνε φροντιστήρια, πόσα χρήματα πρέπει να βγάζει για να μπορεί να ζήσει;

Αυτό εξαρτάται από τις δαπάνες που κάνει ως οικογένεια, την περιοχή που ζει, την καθημερινότητά της. Θα ήταν υπεραπλούστευση να ορίσουμε ένα ποσό για κάθε οικογένεια στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών. Γι’ αυτό πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εισφορές, ώστε με το ίδιο μισθολογικό κόστος οι επιχειρήσεις να μπορούν να δώσουν περισσότερα “καθαρά” στους εργαζομένους.

Αν σε αυτήν την οικογένεια που αναφέρετε ο ένας γονέας έχει μισθό 1.000 € το μήνα με 14 μισθούς, αυτό κοστίζει σήμερα στην επιχείρηση περίπου 22.000 € ετησίως. Οι εισφορές είναι υπέρογκες για μια χώρα που θέλει να δώσει “μέρισμα ανάπτυξης” και να μειώσει την ανεργία της. 

 

Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού που εξαγγέλθηκε θα βοηθήσει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα ή θα χαθεί στο κύμα των ανατιμήσεων; 

Η δεύτερη αύξηση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι απολύτως δίκαια και θεωρώ ότι θα δώσει ανάσα σε πολλούς χαμηλόμισθους εργαζομένους που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς.
Όμως, το βασικό εργαλείο επιμένω ότι είναι η μείωση εισφορών. Αλλιώς, θα συνεχίζουμε να βλέπουμε το φαινόμενο πολλών εργαζομένων που αμείβονται με τον βασικό και πληρώνονται επιπλέον με “μαύρα”. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για το ύψος των εισφορών. Θα έχουν κέρδος και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. 

 

Κυρανάκης

Να πάμε στην πανδημία. Γιατί πιστεύετε ότι έχουμε αυτό το 30%  του πληθυσμού ανεμβολίαστο; 

Έχουμε φτάσει πλέον στο 27% των ενηλίκων να μην έχουν εμβολιαστεί και ελπίζουμε να μειωθεί κι άλλο. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανεμβολίαστων. Αυτοί που δεν θέλουν και αυτοί που θέλουν αλλά φοβούνται. 
Κατά τη γνώμη μου, μια πολύ σημαντική κατηγορία είναι οι νέες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά και φοβούνται να εμβολιαστούν είτε διότι αυτό τους έχει πει ο γυναικολόγος τους, είτε γιατί έχουν διαβάσει κάτι που τις έχει ανησυχήσει. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση σε αυτήν την κατηγορία. Οι νέες γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες είναι απόλυτα λογικό να θέλουν να αισθανθούν σιγουριά για τον εμβολιασμό τους. Οφείλουμε να τους την προσφέρουμε. 

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες ανεμβολίαστων συμπολιτών μας που, αν τις δούμε ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά τους, μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα προστασίας και λιγότερες χαμένες ζωές. 
 

Πώς σε μια κοινωνία που είναι συνεχώς πάνω από ένα κινητό ή μπροστά στην οθόνη δεν μπορεί να διαλυθεί ο φόβος ή, να το πάμε και αντίστροφα, γιατί δεν εμπνέονται από εμπιστοσύνη όπως έγινε στο πρώτο κύμα; Τι φταίει;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος για τον ιό πλέον. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θέλουν μέτρα προστασίας. Ο κόσμος θέλει να ζει τη ζωή του κανονικά, δεν αντέχει άλλα lockdown. Στο πρώτο κύμα είμασταν όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Τώρα είμαστε στα 2 χρόνια πανδημίας. Είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο αυτό που συμβαίνει.

Οι μόνοι που έχουν πλήρη αίσθηση του τι σημαίνει πανδημία είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων COVID, που καθημερινά δίνουν μια τεράστια μάχη για να σώσουν ζωές ανθρώπων που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Φανταστείτε πως νιώθουν αυτοί, που πρέπει να ρισκάρουν τη δική τους ζωή εδώ και 2 χρόνια. Η ανθρωπότητα τους χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ. 

 

Πιστεύετε ότι οι έλεγχοι που θα γίνουν για την τήρηση των πρωτοκόλλων θα βοηθήσουν ή θα θυμώσουν τους νέους που αντιδρούν και δεν εμβολιάζονται; Είναι θέμα ηλικίας ή νοοτροπίας; 

Αντικειμενικά μιλώντας οι έλεγχοι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στην εφαρμογή του gov.gr, ώστε να γίνεται εύκολη και γρήγορη ταυτοποίηση. Στους ελέγχους δεν αντιδρούν οι νέοι, αλλά οι καταστηματάρχες που θεωρούν ότι δεν είναι δουλειά τους να κάνουν συνεχώς τον “αστυνόμο” και που την πληρώνουν πολλές φορές χωρίς να φταίνε. 

 

Το brain drain είναι κάτι που σας απασχολεί και προσωπικά. Μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πολυεθνικές έρχονται και επενδύουν στη χώρα μας, πως νιώθετε γι’ αυτό; Ως βουλευτής με ζήλο για το θέμα, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθείτε με πιο αποδοτικό τρόπο για αυτό το μεγάλο θέμα; 

Το 2016 ιδρύσαμε μαζί με νέους επαγγελματίες της διασποράς την πρωτοβουλία Brain Gain. Βάλαμε θεσμικά το θέμα στο δημόσιο διάλογο, κάναμε έρευνες, δώσαμε απάντηση στο “γιατί έφυγαν” και τι θα τους “έκανα να επιστρέψουν”. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πολλούς Έλληνες να επιστρέφουν και να βρίσκουν καλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Ένας βουλευτής δεν μπορεί να κάνει πολλά για το ζήτημα. Τον πρώτο λόγο έχουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και χρειάζονται νέους ανθρώπους με ταλέντο και διεθνή εμπειρία. Γι’ αυτό και η Pfizer ανακοίνωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των προσλήψεών της θα είναι Έλληνες του εξωτερικού.

Το Brain Gain τι είναι ουσιαστικά; Είναι η απόδειξη ότι η φυγή των νέων δεν είναι απαραίτητα πληγή. Διότι αν καταφέρει μια χώρα να τους επαναπατρίσει, πέρα από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία, φέρνουν μαζί τους μια διαφορετική νοοτροπία που έχει πραγματική ανάγκη η Ελλάδα. 

 

Δεκατρείς γυναικοκτονίες σε μια χρονιά. Παρόλα αυτά, δεν μπήκε ο όρος “γυναικοκτονία” στον νέο Ποινικό Κώδικα, μάλιστα υπάρχει και μιμητισμός σε πολλές περιπτώσεις, με τον κόσμο να συζητά ότι οι θήτες σε λιγότερο από 15 χρόνια θα είναι έξω… Τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική Δικαιοσύνη και τι θα έπρεπε να αλλάξει; 

Είναι πραγματικά θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Κάθε μήνα ακούμε για μια γυναίκα, μια σύντροφο, μια σύζυγο, να δολοφονείται. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάτι τέτοιο. 

Η ποινή για την ανθρωποκτονία με το νέο Ποινικό Κώδικα θα είναι τα ισόβια, δεν υπάρχει κάτι αυστηρότερο. Όπως γνωρίζετε στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα τα “ισόβια” δεν είναι ισόβια. Κατά τη γνώμη μου, αυτό πρέπει να αλλάξει για συγκεκριμένα εγκλήματα. 

Τώρα στη συζήτηση για τον όρο “γυναικοκτονία”. Αυτός δεν είναι ένας ποινικός όρος, αλλά κοινωνικός. Ακόμη κι αν έμπαινε στον Ποινικό Κώδικα ο όρος, δεν σημαίνει ότι θα σταματούσε να συμβαίνει. Όλα τα εγκλήματα που περιγράφονται στον Ποινικό Κώδικα, κλοπές, απάτες, ανθρωποκτονίες, απαγορεύονται, αλλά συμβαίνουν. 

Αν ο μιμητισμός είναι αίτιο, πρέπει να σταματήσουν να προβάλλονται αυτά τα εγκλήματα με τέτοιο τρόπο από τα Μέσα Ενημέρωσης. Θεωρώ, σε κάθε περίπτωση, ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σήμερα υπό οποιοδήποτε καθεστώς καταπίεσης ή κακοποίησης πρέπει να το καταγγείλουν χωρίς να περιμένουν να χειροτερέψουν τα πράγματα. 

 

Κύριε Κωνσταντίνε Κυρανάκη, σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή αρχή στο Ellada24.gr.