Φιλοδωρήματα: Αφορολόγητα μέχρι τα 300 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου - Πώς θα ελέγχεται ο επιχειρηματίας

Image
ΚΑΦΕΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Νομοθετική ρύθμιση για τα φιλοδωρήματα φέρνει η κυβέρνηση, καθιστώντας τα αφορολόγητα μέχρι τα 300 ευρώ.

Τα φιλοδωρήματα θεωρούνται επιβράβευση του εργαζόμενου, λέει η κυβέρνηση και για αυτό ρυθμίζει την απαλλαγή τους από τον φόρο ως τα 300 ευρώ το μήνα.

Τα φιλοδωρήματα πάνω από τα 300 ευρώ θα φορολογούνται κανονικά. Σε ότι αφορά στους επιχειρηματίες δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές για τα φιλοδωρήματα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, τα φιλοδωρήματα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ όταν δηλώνονται στην εφορία.

Συνοψίζοντας, με τη νέα ρύθμιση για τα φιλοδωρήματα:

  • Τα φιλοδωρήματα που προέρχονται μέσω POS και για ποσό έως 300 ευρώ, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Αν το μηνιαίο ποσό των φιλοδωρημάτων ξεπερνά τα 300 ευρώ μηνιαίως, τότε θα προστίθενται στο εισόδημα του εργαζόμενου και θα φορολογείται με βάση τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές.
  • Τα φιλοδωρήματα θα απαλλάσσονται πλήρως από ασφαλιστικές εισφορές ανεξάρτητα από το ύψος το οποίο φτάνουν μηνιαίως, δηλαδή ακόμα και αν είναι άνω των 300 ευρώ.
  • Γιατί υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στο φόρο εισοδήματος σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές; Διότι, όπως εξήγησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «οι ασφαλιστικές εισφορές σε ένα πολύ μεγάλο τους κομμάτι, το μεγαλύτερο, πληρώνεται από τους εργοδότες. Εδώ όμως το φιλοδώρημα δίνεται από τον πελάτη στον εργαζόμενο. Θα ήταν νομίζω όχι πολύ λογικό να καταβάλει εισφορές ο εργοδότης για κάτι που δεν τον αφορά».

Οι νέες ρυθμίσεις για τα φιλοδωρήματα

Στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ που θα έρθει στη Βουλή θα περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και δύο ακόμη ρυθμίσεις για τα φιλοδωρήματα.

Τα αφορολόγητα φιλοδωρήματα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% του μισθού και οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να αντικαθιστούν μέρος του μισθού με αφορολόγητα φιλοδωρήματα. Σε περίπτωση διαπίστωσης τέτοιας παράβασης θα επιβάλλεται φόρος 22% στη διαφορά.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, το 2023 τα εισοδήματα στην εστίαση που πέρασαν μέσω POS ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ και στα κομμωτήρια στα 580 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι πελάτες κατέβαλλαν φιλοδώρημα μέσω POS ποσό ίσο περίπου με 4% – 5% ανά συναλλαγή, τότε τα δυνητικά φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.