ECONOMIST: Παράθυρο για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s

Image
μοναστηρακι
Συντάκτης
Newsroom

  

   Παράθυρο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's άνοιξε ο Colin Ellis στέλεχος της Moody's Investors Service, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Εconomist.

   Χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις και αποφεύγοντας να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο οποίος σημειωτέον είναι ο μοναδικός που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε μη επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

   Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Δημήτρης Τσάκωνας επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επισήμανε ότι στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από την Moody's. Γεγονός που αποτυπώθηκε σύμφωνα με τον ίδιο στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%. «Οι επενδυτές ψήφισαν ότι θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην βαθμίδα πιστοληπτικής κατάταξης Α+ που είχε πριν από την κρίση και το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει στα επίπεδα των πορτογαλικών.

   Από την πλευρά του ο Declan Costello αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας παραδέχθηκε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέθεσε δε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το ιδιαίτερα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η μικρή συμμετοχή -ιδιαίτερα των γυναικών- στην αγορά εργασίας, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί μαθηματικώς στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

   Ο Martin Bijsterbosch, επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί συγχαρητήρια για τα επιτεύγματα της. Προσέθεσε ωστόσο ότι η διασφάλιση μεσοπρόθεσμα ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί πρόκληση. Επίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων καθώς μπορεί να τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες, παραμένουν ωστόσο εντός του συστήματος καθώς τα διακρατούν οι Servicers.