Έπαινοι από Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία

Image
ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Συντάκτης
Newsroom

 

Με επαινετικά σχόλια αναφέρονται στις ελληνικές τράπεζες οι Financial Times, σε ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στη δημοφιλή στήλη Opinion Lex (αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για τους επενδυτές ανά την υφήλιο).

Οι FT μάλιστα προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και το 2024, αναδεικνύοντας τη συμβολή της κυβέρνησης.

"Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ωφελεί ιδιαίτερα τις τράπεζες", επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι  "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί στο 5% από το 40% που είχαν σκαρφαλώσει στην περίοδο της κρίσης" καθώς και το ότι "οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων κινούνται σε διψήφια ποσοστά προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο".

"Αυτά σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις (6 φορές τα κέρδη, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις την αγορά) και το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν discount 15% συγκριτικά με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξηγούν γιατί είναι τόσο ελκυστικές", τονίζει η εφημερίδα.

Οι Financial Times επισημαίνουν ακόμη την πολύ καλή πορεία συνολικά του ελληνικού χρηματιστηρίου, αναφέροντας ότι "το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο σχεδόν 40% το τελευταίο έτος, ξεπερνώντας τον S&P 500". 

Σημειώνουν ακόμα την καλή πορεία και των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές στο 3,2%, χαμηλότερα από την Ιταλία  (3,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), όπως επισημαίνουν και προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν και φέτος οι καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, "τα κονδύλια από την ΕΕ ύψους 17% του ΑΕΠ που προορίζονται για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή της" καθώς και "μια κυβέρνηση που χαίρει μεγάλης εκτίμησης".