ΥΠΟΙΚ: Τα 13 μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος – Τα 10 όπλα κατά της φοροδιαφυγής

Image
χατζηδακης
Συντάκτης
Newsroom

 

Η εξειδίκευση των οικονομικών πρωτοβουλιών που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν επίσης ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς.

«Οι πρωτοβουλίες αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών με έντονο το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Χατζηδάκης. «Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε και στη συνέχεια προχώρησε στην εξειδίκευση των οικονομικών πρωτοβουλιών που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες. Συγκεκριμένα:

1ος άξονας: Τραπεζικό Σύστημα -Θα παρέχει ρευστότητα

2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών

3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος των πολιτών

4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή-Πολιτικές για την Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

 

Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ:

 

Τα βασικά σημεία

Για τις τράπεζες: α) Αύξηση του ανταγωνισμού, με παροχή ρευστότητας και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Γίνεται διεθνώς και υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό θα επηρεάσει το όλο σκηνικό. β) Χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» για τις τράπεζες, για εκκρεμότητες που βρίσκονται στο τραπέζι. Θέλουμε να στηρίξουμε τον λεγόμενο 5ο πυλώνα. γ) Θα θεσπιστούν μέσω νομοσχεδίου κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν και κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τους κανόνες. δ) Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία «Iris» για συναλλαγές χωρίς προμήθεια , μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι νέοι την γνωρίζουν και την έχουν αγκαλιάσει ως υπηρεσία.

«Θέλω να πω ότι η φοροδιαφυγή για την οποία θα μιλήσει ο κ. Θεοχάρης είναι κομβικής σημασίας. Είναι άσχημο να μηδενίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάτι. Περιορίστηκε το λεγόμενο κενό του ΦΠΑ στο μισό. Προφανώς πρέπει να γίνουν και άλλα. Βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων για παράδειγμά ότι ότι τους πρώτους μήνες του 2024 τα POS θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές.

«Προχωράμε μπροστά μένοντας μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς. Δεν πρέπει να αναζητούμε πολιτικούς με μεγάλη καρδιά, αλλά πολιτικούς που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», είπε κλείνοντας.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης. ο οποίος παρουσίασε τον χρυσό δεκάλογο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Η μάχη με την φοροδιαφυγή θα είναι συνεχής», είπε αρχικά.

 

Τα 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης εξειδίκευσε μερικά μέτρα από τον παραπάνω δεκάλογο.

Για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS:

Καταγραφή κάθε συναλλαγής POS στην ταμειακή μηχανή και διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο

Εργαλείο για την περαιτέρω αυτοματοποιημένη συμπλήρωση/υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Πρόβλεψη για ανάπτυξη εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών

Το μέτρο αφορά 450.000 επιχειρήσεις

2-3. Καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων και myDATA

Πλέον τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση

Ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA

*Εντός του 2024, καθίσταται πλήρως υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα τους στην πλατφόρμα

 

Πηγή: iefimerida.gr