Αλλαγές στην αγορά ακινήτων και τα Airbnb: Επιβολή ΦΠΑ και τέλη στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Image
ΑΚΙΝΗΤΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Τέλος στη φοροδιαφυγή που σχετίζεται τόσο με την αγοραπωλησία ακινήτων, αλλά και φρένο στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση που εκτόξευσε τα ενοίκια και στρέβλωσε τον ανταγωνισμό, βάζει η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Οι αλλαγές λοιπόν που έρχονται και στα δύο αυτά πεδία είναι σημαντικές και θα διαμορφώσουν έναν διαφορετικό χάρτη στο τοπίο των ακινήτων στην Ελλάδα.

Aγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς μετρητά

Στις αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά, τόνισε ο πρωθυπουργός, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα οι 8 στις 10 αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις με «μαύρο» χρήμα. Μια απλή σύγκριση, άλλωστε, μεταξύ του αριθμού των αγοραπωλησιών, των τιμών που καλπάζουν και του αναιμικού ρυθμού των στεγαστικών δανείων, φανερώνει την πραγματικότητα.

3 επιλογές για αγορά ακινήτου

  • ή να έχει κάποιος χρήματα στην τράπεζα
  • ή να πάρει δάνειο
  • ή να εμφανίσει χρήματα που έχει κάτω από το… στρώμα και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη διάρκεια της κρίσης, περί τα 40 δισ ευρώ είχαν βγει εκτός τραπεζικού συστήματος

Στην τρίτη περίπτωση, αν πρόκειται για φορολογημένο χρήμα ο αγοραστής θα πρέπει να παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά, ενώ αν είναι "μαύρο" ή “γκρίζο” τότε ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς οι τράπεζες θα “μπλοκάρουν” την αγοραπωλησία λόγω πόθεν έσχες.

Φρένο στα Airbnb -Τι αλλάζει στη φορολογία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως λέει «ναι» στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τόνισε πως λέει «όχι» στην ασυδοσία μιας δραστηριότητας που εκτόξευσε τα ενοίκια και στρέβλωσε τον ανταγωνισμό.

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (AIRBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια», ανέφερε συγκεκριμένα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Εφεξής οσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση από τρία ακίνητα και πάνω θα πληρώνουν ΦΠΑ αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.