
Χρηματοδοτικά εργαλεία και νέο επιχειρηματικό μοντέλο

Το επιχειρηματικό μοντέλο στη χώρα μας είναι γεγονός ότι αλλάζει. Η πράσινη ψηφιακή επιχειρηματικότητα είναι εδώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτό, υιοθετώντας νέα εργαλεία και νέες δεξιότητες, να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα εποχή.
Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν πρακτικά στα δεδομένα της εποχής.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση της Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, γεγονός που σημαίνει ότι στην επόμενη εξαετία θα εισρεύσουν πόροι 26,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά προγράμματα για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, τη δίκαιη μετάβαση (λιγνιτικές περιοχές), καθώς και το νέο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα, με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Οι τέσσερις βασικοί άξονες επενδύσεων (προτεραιότητες) στους οποίους θα κινηθεί το Πρόγραμμα είναι οι εξής:
1. Ενίσχυση Έρευνας και Καινοτομίας
2. Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας
3. Βελτίωση Πρόσβασης Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότηση
4. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού
Στόχος είναι να καλυφθεί όλο το εύρος των αναγκών των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους τους και την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους ώστε να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί δύο χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την υλοποίηση επενδύσεων, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην πράσινη ανάπτυξη και στην παραγωγή νέων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.
Αναμένουμε άμεσα την τρίτη δράση που θα αφορά στην ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων για τη βιομηχανία, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας.
Παράλληλα έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου που αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις προσκλήσεις του νέου επιχειρηματικού μοντέλου.
Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω των σχεδιασμένων δράσεων τους εστιάζουν στη διαμόρφωση των εργαζομένων της επόμενης ημέρας, οι οποίοι θα διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και τα ανάλογα προσόντα τα οποία θα αναγνωρίζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων για τις επιχειρήσεις και κατ επέκταση για τη χώρα μας.
Αρκετές Δράσεις είναι ενεργές αυτή τη στιγμή όπως, Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μμε, Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ, «ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑΞΙ», «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών», Έξυπνη Μεταποίηση, «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης κ.α.
Σήμερα, ως χώρα καταφέραμε μετά από πάρα πολλά χρόνια να έχουμε σημαντικά , ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τη χώρα για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας.
Οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικά εργαλεία πλέον για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν πρακτικά στα δεδομένα της εποχής, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Κάθε εποχή προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που, σε αυτή την συγκυρία, μπορούν να αναζητήσουν δρόμους που θα τους οδηγήσουν με αισιοδοξία στο μέλλον τους.