Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους εντός ΕΕ την περίοδο 2019-23

Image
ΕΛΛΑΔΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Τη μεγαλύτερη μείωση χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στην ΕΕ από το 2019 θα πετύχει η Ελλάδα στο τέλος του 2023 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των κρατών από το 2019, την τελευταία χρονιά που η οικονομία λειτουργούσε κανονικά, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 18,4% φτάνοντας το 161,9 % του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου από 180,3% που ήταν στο τέλος του 2019. Η Ελλάδα επιτυγχάνει αυτό τον στόχο παρά το γεγονός ότι το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του επιπλέον κόστους για την κάλυψη της υγειονομικής κρίσης το χρέος της κορυφώθηκε στο 206,3% του ΑΕΠ. Έκτοτε το χρέος της αποκλιμακώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο 194,5% το 2021 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 171,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 161,9% στο τέλος του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Δεύτερη σε μείωση χρέους για το ίδιο διάστημα είναι η Ιρλανδία με 16% και 3η η Κύπρος με ποσοστό μικρότερο από 10%. Αντίθετα όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είχαν το ίδιο διάστημα αύξηση του χρέους τους. Στη μείωση του χρέους βοήθησε η ανάκαμψη σε σχήμα V που παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2021 αναπληρώνοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών της πανδημίας και η σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος και το 2023.

Αρωγός στην ταχύτερη μείωση του χρέους είναι και ο εξωγενής πληθωρισμός, αλλά βασική αιτία είναι η δυναμική που έχει αναπτύξει η οικονομία. Τούτο με δεδομένο ότι ακόμη και αν ο πληθωρισμός ήταν μικρότερος ή ακόμη και μηδενικός, η μείωση του χρέους θα ήταν παρόμοια καθώς η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 3-4% πάνω από την καταγεγραμμένη. Δεν το πέτυχε όμως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, δηλαδή του πληθωρισμού. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

dei.gr

 

honeybeeproductions.gr