ΠΣΕ: Προς ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών για το σύνολο του 2022

Image
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Νέα μεγάλη αύξηση για ακόμη ένα μήνα σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Αύγουστο, της τάξης του 70,4%.

Πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης αλλά και της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

«Όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, αφού η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο οκτάμηνο (35,79 δισ. ευρώ) προσεγγίζει σταθερά την αξία των εξαγωγών στο σύνολο του 2021 (39,3 δισ. ευρώ). Στον αντίποδα, τον ενθουσιασμό μετριάζει η ταυτόχρονη άνοδος των εισαγωγών κατά 52,5% και η περαιτέρω διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 29,9%, το οποίο παραμένει σαν ανοιχτή πληγή» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.


Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε:

«Μπορεί οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών να δημιουργούν αισιοδοξία με τον δυναμισμό και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε αντίξοες συνθήκες, ωστόσο είναι κρίσιμο να υπάρξει αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο η Ευρωπαΐκή Ένωση να αντιληφθεί την ανάγκη για μια συνολική και ενιαία παρέμβαση για την αναχαίτιση των υψηλών τιμών ενέργειας με επίκεντρο την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στο αέριο.

Οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες δραστηριοποίησης εκτός συνόρων, ώστε να συντηρήσουν το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται για τα ελληνικά προϊόντα».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, καταλυτικό ρόλο στη νέα μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι, με μοναδική παραφωνία τον κλάδο των Πρώτων Υλών.

Πιο συγκεκριμένα, τη σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση για τον Αύγουστο του 2022 καταγράφει ο κλάδος των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+153,5%) και έπεται ο χαμηλής σε αξία κλάδος των Εμπιστευτικών Προϊόντων (+113,1%).

Αύξηση σημειώνουν επίσης οι κλάδοι των Βιομηχανικών (+35,2%), των Τροφίμων (+29,9%), των Χημικών (+26,7%), των Μηχανημάτων (+38,4%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών (+32,6%).

Τέλος, αύξηση εμφανίζουν και οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των κλάδων Ποτά & Καπνός (+16,6%) και Λάδια (+40,2%).

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών, που σημείωσε μείωση (-13,8%).

Σημειώνεται ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά το ήμισυ, καθώς ανήλθαν στα 2,57 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 668,7 εκατ. ευρώ ή κατά 35,2%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η σημαντικότατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 153,5%.

dei.gr