Έφυγε από τη ζωή η Σαχίν Λιτλφέδερ - Η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο (video)

Image
Ινδιάνα
Συντάκτης
Newsroom

 

Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ ως η «Ινδιάνα που αρνήθηκε το βραβείο του Μάρλον Μπράντο» για τον «Νονό».

Όπως ανακοίνωσε χθες η Ακαδημία Κινηματογράφου, η Λιτλφίδερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Στο tweet της Ακαδημίας αναφέρεται πως «έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στην πόλη Νοβάτο της Βόρειας Καλιφόρνια, έχοντας στο πλευρό της τα αγαπημένα της πρόσωπα».

Τον γυναίκα είχε δώσει την τελευταία της συνέντευξη στον Guardian, τον Ιούνιο του 2021.

«Είμαι πολύ άρρωστη. Έχω καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο, που έχει κάνει μετάσταση στο δεξιό μου πνεύμονα. Κάνω χημειοθεραπείες εδώ και καιρό. Ως αποτέλεσμα, η μνήμη μου δεν είναι τόσο καλή, όπως ήταν. Είμαι διαρκώς κουρασμένη και είναι λογικό, αν σκεφτείς πως ο καρκίνος είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης», είχε αποκαλύψει.

Σχετικά με την πολυσυζητημένη άρνησή της να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο, όταν αποφάσισε να μιλήσει ενώπιον όλων, στηρίζοντας τον λαό της, η Σαχίν εξηγήσε πως δεν την αγγίζουν όσα έγιναν, αφού πήρε μεγάλη δύναμη από τις εμπειρίες της.

«Όταν πάω στον κόσμο των πνευμάτων, θα πάρω όλες αυτές τις ιστορίες μαζί μου. Όμως, όσο είμαι εδώ μπορώ να μοιραστώ μερικές. Θα πάω στον κόσμο των προγόνων μου. Σας λέω αντίο. Κέρδισα το δικαίωμα να είμαι ο εαυτός μου», είχε δηλώσει.

Ο Μάρλον Μπράντο ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θερμός υποστηρικτής των αυτόχθονων της Αμερικής.

Προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που παρουσίαζε ο αμερικανικός κινηματογράφος την εικόνα των Ινδιάνων, έστειλε την βραδιά των Όσκαρ τη Σαχίν Λιτλφίδερ στη θέση του.

Ο ηθοποιός είχε βραβευτεί για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Νονός» του Φράνσις Κόπολα. Μόλις έφτασε η στιγμή, που ακούστηκε το όνομα του Μάρλον Μπράντο, η Ινδιάνα ανέβηκε τελικά στο βήμα αντ' αυτού.

Αρνήθηκε με μία κίνηση του χεριού της να παραλάβει από τον Ρότζερ Μουρ το Όσκαρ για λογαριασμό του Μπράντο εξηγώντας τον λόγο, που βρισκόταν εκεί.

Μίλησε για τη θέση που στηρίζει ο γνωστός ηθοποιός και για την άσχημη εικόνα που έχει σχηματιστεί για τους Ινδιάνους μέσω της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, που τούς παρουσίαζε ως βίαιους, αιμοσταγείς, βάρβαρους και πολεμοχαρείς. Μάλιστα, ο παραγωγός του «Νονού», Άλμπερτ Ρούντι απείλησε την Σαχίν μέχρι και με σύλληψη, ώστε να αποτρέψει τη σκηνή, όμως η προσπάθεια του ήταν ανεπιτυχής.

«Εκπροσωπώ το Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι είναι ευγνώμων, αλλά λυπάται που δεν μπορεί να παραλάβει αυτό το γενναιόδωρο βραβείο. Και η αιτία δεν είναι είναι άλλη από τη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους Αμερικανούς Ινδιάνους», δήλωσε η Σαχίν Λιτλφέδερ.

Οι αντιδράσεις του κόσμου στις δηλώσεις της ήταν ποικίλες. Άλλοι χειροκρότησαν τη νεαρή ηθοποιό, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έδειξαν ξεκάθαρα την αποδοκιμασία τους, καθώς η θέση τους ήταν δύσκολη.