
Εκτόξευση στη Wall Street μετά την απόφαση Τραμπ για μείωση στους δασμούς

Εντυπωσιακή ανάκαμψη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Sreet στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά τη νέα ανατροπή που επεφύλασσε στις αγορές ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση του στο Truth Social παγώνει απροσδόκητα τους εμπορικούς δασμούς για 90 ημέρες, με εξαίρεση την Κίνα, για την οποία τους αυξάνει περαιτέρω στο 125%!
Έτσι, λοιπόν, αυτή την ώρα (21:20), ο Dow Jones εκτινάσσεται κατά 2.485 μονάδες ή +6,63% και διαπραγματεύεται στις 40.107 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 7,62% ανακτώντας για τα καλά το όριο των 5.000 μονάδων, στις 5.362 και ο Nasdaq κάνει θεαματικό άλμα στο +9,69% ξεπερνώντας και πάλι τις 16.000 μονάδες, στις 16.746.
Πάντως, η ανάκαμψη αυτή δεν αρκεί για την ώρα να καλύψει τις εκτεταμένες απώλειες των προηγούμενων ημερών. Με απώλειες -20% από τα πρόσφατα ρεκόρ η Wall Street είχε φτάσει να φλερτάρει με τα όρια του bear market, λόγω της σφοδρής εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε δασμούς 84% στις αμερικανικές εισαγωγές, ως απάντηση στον νέο δασμό 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα, πυροδότησε καταιγίδα ρευστοποιήσεων σε μετοχές και ομόλογα. Εξάλλου η (πρόσκαιρη;) υπαναχώρηση Τραμπ δεν αφορά την Κίνα.
Θυμίζουμε πως ο Nasdaq είχε ήδη εισέλθει σε bear market την Παρασκευή, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή κινείτο και ο S&P 500 με πτώση σχεδόν 19% από το τελευταίο ιστορικό υψηλό του.
Η αλλαγή κλίματος στις μετοχές επηρέασε και την αγορά ομολόγων. Τις πρώτες ώρες η απόδοση του 10ετούς στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί πάνω από το 4,5%, ωστόσο σταδιακά σταθεροποιήθηκε γύρω στο 4,37%, αλλά και πάλι με άνοδο της τάξεως των 10 μονάδων βάσης. Αντιστοίχως η απόδοση του 30ετούς που έφτασε έως και το 5,02%, ήτοι ένα επίπεδο που είχε να δει από τον Νοέμβριο του 2023, περιορίστηκε γύρω στο 4,75%.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας την αναταραχή στα ομόλογα ως «δυσάρεστες αλλά φυσιολογικές μετατοπίσεις στο πλαίσιο της απομόχλευσης». Προειδοποίησε δε, ευθέως τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να αποφύγουν να… στραφούν προς την Κίνα, λόγω των αμερικανικών δασμών.
Σημειωτέον ότι η σινο-αμερικανική εμπορική σύγκρουση οδήγησε τις JPMorgan και Goldman Sachs να αυξήσουν τις πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η Fed θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ η ύφεση καραδοκεί.
Ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater, μίλησε για μία «once in a lifetime κατάρρευση» των νομισματικών, πολιτικών και γεωπολιτικών ισορροπιών. Την ίδια στιγμή, ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι η ύφεση είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο εξαιτίας των δασμών Τραμπ. «Όταν βλέπεις πτώση 2.000 μονάδων στον Dow Jones, αυτό τροφοδοτεί πανικό. Νιώθεις πως χάνεις τα χρήματά σου στο συνταξιοδοτικό ή το ασφαλιστικό σου ταμείο και αρχίζεις να περιορίζεις τις δαπάνες σου», σημείωσε.
Αναλυτές εντοπίζουν τεχνικά επίπεδα στήριξης του S&P 500 στις 4.910 και τις 5.000 μονάδες, με τον John Flood της Goldman Sachs να αναφέρει πως οι long αρχίζουν να αγοράζουν τη «βουτιά». Όπως δήλωσε, «φαίνεται πως κάτω από τις 5.000 μονάδες, αρχίζει η τοποθέτηση, και γύρω στις 4.500 θα αυξηθεί επιθετικά».
Η αγορά είναι πλέον oversold (υπερπουλημένη) σε επίπεδα που θυμίζουν την πανδημία της Covid-19, με τους traders να αναζητούν σημεία αντιστροφής ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό την Πέμπτη και τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed αργότερα σήμερα. Οι επενδυτές προεξοφλούν πλέον μειώσεις επιτοκίων άνω των 100 μονάδων βάσης έως τον Δεκέμβριο, γεγονός που ισοδυναμεί με τέσσερις πλήρως ενσωματωμένες περικοπές των 25 μονάδων βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Πηγή: newmoney.gr