Τουρκικά ΜΜΕ για τους σεισμούς στην Σαντορίνη - Ανησυχούν για ισχυρότερες δονήσεις

Image
τουρ
Συντάκτης
Newsroom

 

Για τις σεισμικές ακολουθίες στην Σαντορίνη γράφουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, εν μέσω ανησυχίας για ισχυρότερες δονήσεις.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται στο Αιγαίο εδώ και 6 ημέρες, γράφει το CNNturk, σήμερα, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι που θα απειλούσε τις τουρκικές ακτές.

Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης μίλησε με την καθηγητή Ομέρ Καματσί από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών Ευρασίας του ITU ο οποίος εξήγησε ότι «για να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι, χρειάζεται μια κίνηση στον πυθμένα της θάλασσας. Προς το παρόν δεν αναμένεται έντονη κίνηση», εξήγησε ο Τούρκος ειδικός.

«Οι σεισμοί συνεχίζουν»
Η Milliyet αντίστοιχα επισημαίνει ότι η «σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο συνεχίζεται από το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD), σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών στις 11.26».

«Ενώ ο αριθμός των σεισμών στο Αιγαίο τις τελευταίες έξι ημέρες έχει ξεπεράσει τους 400, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό. Επισημαίνει επίσης ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τους πολίτες του για τα νησιά του Αιγαίου».

«Οι σεισμοί συνεχίζουν να σημειώνονται στις Κυκλάδες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στο Αιγαίο Πέλαγος».

«Πράγματι κάποιες φορές σε τέτοιες περιοχές το κύμα των σεισμών ερμηνεύεται πως συμβαίνει λόγω του ηφαιστείου... Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση επικρατεί η άποψη πως αυτή η σεισμική δραστηριότητα έχει σχέση με τα ρήγματα, και όχι με το ηφαίστειο. Αλλά χρειάζεται κι άλλη παρακολούθηση» τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης Οκάν Τουγσιούζ, μιλώντας στην τουρκική Haber Global. 

Τουρκικά ΜΜΕ παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη

«Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD) έχει αναφέρει πάνω από 400 σεισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος από τις 28 Ιανουαρίου, με τον μεγαλύτερο να μετράται στα 4,8 Ρίχτερ. Περισσότεροι από 100 από αυτούς καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, με μεγέθη που κυμαίνονται από 1,3 έως 4,8, ανακοίνωσε την Κυριακή η AFAD, σημειώνει η Daily Sabah.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η Daily Sabah, σημειώνει ότι ο πλησιέστερος σεισμός στις ακτές της χώρας μας (σ.σ.Τουρκίας) έλαβε χώρα σε απόσταση 140 χιλιομέτρων».

«Το 2011-2012, στην ίδια περιοχή παρατηρήθηκε παρόμοια έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες, αλλά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή δραστηριότητα», προστίθεται. «Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι πολλαπλές δονήσεις καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή μεταξύ 1ης και 3ης Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κοιμηθούν σε εξωτερικούς χώρους και άλλοι να φύγουν με αεροπλάνο ή πλοίο».