Ρωσία: Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση ότι ωθεί τη Ρωσία στις "κόκκινες γραμμές" της, αναγκάζοντάς την να απαντήσει
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι ωθεί τη Ρωσία στις «κόκκινες γραμμές» της --καταστάσεις που έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα ανεχθεί-- και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αναγκαστεί να απαντήσει.
Ο Πούτιν δήλωσε σε συνάντηση με αξιωματούχους του τομέα της άμυνας ότι η Ρωσία παρακολουθεί την αμερικανική πιθανή ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με ανησυχία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα άρει όλους τους δικούς της εκούσιους περιορισμούς στην ανάπτυξη των δικών της πυραύλων, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων.
Ο Πούτιν, που δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο 189 οικισμών στην Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος, είπε ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα υπάρχουν για λόγους αποτροπής.
«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τη στρατηγική πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή επαφής» στην Ουκρανία, δήλωσε, κάνοντας λόγο για την «απελευθέρωση 189 κοινοτήτων». «Θέλω να τονίσω ότι η περασμένη χρονιά ήταν μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ, που μίλησε μετά τον Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικών εδαφών φέτος και ότι αυτή τη στιγμή προχωρεί με ρυθμό «30 τετραγωνικών χιλιομέτρων την ημέρα».
Ο Πούτιν κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμμάχους της Ουκρανίας, ότι συνιστούν απειλή για τη Ρωσία. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Ομάδες επέμβασης της συμμαχίας έχουν δημιουργηθεί και έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», δήλωσε.
Ο υπουργός Αντρέι Μπελοούσοφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να προετοιμάζεται «για όλες τις πιθανές εξελίξεις της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας ένοπλης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες».
Η Ρωσία απορρίπτει τον όρο εισβολή σε ό,τι αφορά την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και εκτιμά ότι η επίθεσή της έχει στόχο να απωθήσει το ΝΑΤΟ, στο οποίο θέλει να ενταχθεί το Κίεβο, και να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση της παραγωγής όπλων στη χώρα και ζητά να συνεχιστεί.
«Πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μαζική παραγωγή και την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων για την πραγματοποίηση πληγμάτων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών συστημάτων», δήλωσε.
Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι στρατιώτες λαμβάνουν προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε.