Πρωτιά Λεπέν χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα exit polls - Συγκεντρώνει 200 έδρες

Image
ΛΕΠΕΝ
Συντάκτης
Newsroom

 

Πρωτιά και στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών καταγράφει το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, Εθνική Συσπείρωση, η οποία εκτιμάται πως συγκεντρώνει 200 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre Belgique.

Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.

Στη τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Σημειώνεται ότι βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν υπόκεινται στην απαγόρευση που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εκτιμήσεις και αποτελέσματα πριν τις 9 ώρα Ελλάδος που κλείνουν οι κάλπες και στις μεγάλες πόλεις.

Γαλλία: Αθρόα η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ανήλθε (στις 18:00 ώρα Ελλάδος) στο 59,71%, όπως έγινε γνωστό.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την ανάρρηση της Αριστεράς στην εξουσία.

Οι κάλπες άνοιξαν στη Γαλλία, στις 09.00 ώρα Ελλάδας και 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής εξελέγησαν 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων στην περιφέρεια τους. Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Στα Ηλύσια Πεδία θα μάθει τα αποτελέσματα ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε λίγο πριν από τις 12.30 μ.μ. τοπική ώρα στο Le Touquet της 4ης εκλογικής περιφέρειας του Pas-de-Calais, όπου ο υποψήφιος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Benoît Dolle, βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο με 42,3% των ψήφων μπροστά από τον υποψήφιο του προεδρικού στρατοπέδου Philippe Fait (30,6%). Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια έβγαλε selfies με τους παριστάμενους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, επρόκειτο να επιστρέψει στο Παρίσι και στο Μέγαρο των Ηλυσίων γύρω στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) για να παρακολουθήσει την εκλογική βραδιά, σύμφωνα με το BFMTV. Μια ομιλία του αρχηγού του κράτους μετά τα αποτελέσματα είναι πιθανή. Το περιβάλλον του δήλωσε στο AFP ότι "τίποτα δεν έχει αποφασιστεί" προς το παρόν, "όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα".

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις υπερπόντιες κτήσεις

Στη Γουαδελούπη, οι αριστεροί βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου επανεξελέγησαν με ποσοστά μεταξύ 69 και 77,5% στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, αφού αντιμετώπισαν κυρίως δύο υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου που είχαν καταφέρει να προκριθούν στον δεύτερο γύρο.

Στη Μαρτινίκα, και οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες πήγαν στους υποψηφίους του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Στη Γαλλική Γουιάνα, οι δύο απερχόμενοι υποψήφιοι που υποστήριξε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επανεξελέγησαν, με τον Davy Rimane να λαμβάνει το 100% των ψήφων, ελλείψει αντιπάλου.

Ορισμένα αποτελέσματα στα υπερπόντια εδάφη δεν είναι ακόμη γνωστά, ιδιαίτερα στη Νέα Καληδονία, τη Ρεϋνιόν και τη Μαγιότ, όπου οι εκλογές διεξάγονται σήμερα.