Πρώτη η Λεπέν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

Image
ΛΕΠΕΝ
Συντάκτης
Newsroom

 

Νίκη της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές καθώς το κόμμα της Λεπέν κέρδισε καθαρά και ο Μακρόν έπεσε στην τρίτη θέση.

Τα exit poll δίνουν:

Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 34% και 260-310 έδρες
Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Μελανσόν): 28,1% και 115-165 έδρες
Αναγέννηση (Μακρόν): 20,3% και 90-120 έδρες
Ρεπουμπλικανοί: 10,2% και 30-50 έδρες

Τα πιο σημαντικά σημεία από τις σημερινές εκλογές στη Γαλλία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Λεπέν με επικεφαλής τον Μπαρντελά προβλέπεται ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών – με τα exit poll να προβλέπουν ποσοστό στο 34%.

Τα exit poll τοποθετούν τον αριστερό συνασπισμό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη θέση – μια ομάδα που δημιουργήθηκε για να πολεμήσει την ακροδεξιά σε αυτές τις εκλογές – με περίπου 28%.

Το κεντρώο κόμμα Αναγέννηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι στην τρίτη θέση με περίπου 20%.

Η Μαρίν Λεπέν του RN λέει ότι το κόμμα του Μακρόν «πρακτικά εξαφανίστηκε».

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο ηγέτης του RN, χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές τις «πιο σημαντικές» της Γαλλίας εδώ και 60 χρόνια.

Άλλοι αρχηγοί κομμάτων, ωστόσο, κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν τακτικά στον δεύτερο γύρο την επόμενη εβδομάδα και να απορρίψουν την ακροδεξιά.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν του σκληρού αριστερού κόμματος France Unbowed έχει δεσμευτεί να «αποσύρει» υποψηφίους σε περιοχές όπου το κόμμα του έχει έρθει τρίτο, για να έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει την ακροδεξιά.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων φθάνει το 67,5%, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές από το 1981.

Politico: Τρία συμπεράσματα από τον α' γύρο των γαλλικών εκλογών

Οπως γράφει το Politico ο πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, ανοίγει τον δρόμο για μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία μιας εβδομάδας πριν από το δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το Politico τα συμπεράσματα από τις σημερινές εκλογές είναι τα εξής τρία:

Ο Εθνικός Συναγερμός είναι ισχυρότερος από ποτέ

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) έλαβε το 33,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο. Στη δεύτερη θεση οι εκτιμήσεις φέρνουν την αριστερή συμμαχία (28,1%) και τρίτον τον συνασπισμό υπέρ του Μακρόν (20,7%). Το RN βελτίωσε το ήδη ιστορικό του αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας την επόμενη εβδομάδα είναι πλέον εφικτή.

Το προεδρικό στρατόπεδο συνετρίβη

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της βραδιάς φαίνεται να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Ο κεντρώος συνασπισμός υπολείπεται και των δύο αντιπάλων του και πιθανότατα θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις οδηγίες για την ψηφοφορία

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι οδηγίες θα δώσει κάθε στρατόπεδο για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Τρεις υποψήφιοι βουλευτές έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες. Η αριστερή συμμαχία, ο Μελανσόν δηλαδή, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από όσους δικούς του υποψηφίους τερμάτισαν στην τρίτη θέση να αποσυρθούν από την κούρσα για να νικήσουν το κόμμα της Λεπέν. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς οδηγίες, η απόφασή του θα επηρεάσει έντονα την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.