Αμερικανικό debate: “Καταστροφική νύχτα” για τον Μπάιντεν είδαν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

Image
μπαιντεν
Συντάκτης
Newsroom

  

Μια ομάδα Αμερικανών ψηφοφόρων, που δεν είχαν επιλέξει μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ πριν από το χθεσινό ντιμπέιτ, εξέφρασαν τις απόψεις τους μετά το τέλος της τηλεμαχίας και σχεδόν όλοι δήλωσαν απογοητευμένοι από την επίδοση του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Από τους 13 «αναποφάσιστους» που μίλησαν στο Reuters, οι δέκα χαρακτήρισαν την επίδοση του 81χρονου Μπάιντεν αδύναμη, ντροπιαστική ή δύσκολη για να την παρακολουθήσει κανείς.

Η 65χρονη Τζίνα Γκάνον, συνταξιούχος στην αμφίρροπη πολιτεία της Τζόρτζια, ψήφισε τον Τραμπ το 2016 και στη συνέχεια το 2020 τον Μπάιντεν.

«Ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν πολύ αδύναμος και μπερδεμένος από την αρχή. Με ανησυχεί που οι εχθροί μας βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν έτσι. Σοκαρίστηκα και τρόμαξα. Δεν μου αρέσει να βλέπω τον πρόεδρό μας να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην τηλεόραση, μπροστά στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Γκάνον σημείωσε: «Θα ψηφίσω σίγουρα τον Ντόναλντ Τραμπ».

Τα προεδρικά ντιμπέιτ συνήθως δεν επηρεάζουν πολύ τους ψηφοφόρους, αλλά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πιθανό να κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες. Για να κερδίσουν, οι δύο υποψήφιοι πρέπει να πάρουν με το μέρος τους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η κακή επίδοση του Μπάιντεν ανησύχησε τους Δημοκρατικούς και ενδέχεται να εντείνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για μία ακόμη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

Επτά από τους εννέα ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από την επίδοση του Μπάιντεν δήλωσαν στο Reuters ότι τώρα κλίνουν προς τον Τραμπ, διότι δεν πιστεύουν πλέον ότι ο Δημοκρατικός μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως Προέδρου. Τρεις από αυτούς επεσήμαναν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα τον Τραμπ, αν και δύο εξ αυτών τόνισαν ότι δεν συμπαθούν τον Ρεπουμπλικάνο.

Η 51χρονη Μέρεντιθ Μάρσαλ, που ζει στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από το ντιμπέιτ.

Το 2020 ψήφισε τον Μπάιντεν, αλλά τώρα κλίνει προς τον Τραμπ λόγω της νοητικής κατάστασης του Δημοκρατικού. «Θα ψήφιζα σίγουρα έναν ψεύτη και έναν καταδικασμένο και όχι έναν άνθρωπο που δεν μοιάζει να είναι πνευματικά καλά», είπε.

Περίπου το 20% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν έχει επιλέξει ποιον θα ψηφίσει και κλίνει προς μια τρίτη επιλογή ή προς την αποχή, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Το Reuters μίλησε με 15 από αυτούς τους ψηφοφόρους πριν και μετά το ντιμπέιτ. Δεν σχημάτισαν όλοι κακή άποψη για τον Μπάιντεν.

Η 28χρονη Άσλι Άλτουμ από τη Νότια Καρολίνα σκεφτόταν να ψηφίσει τον Μπάιντεν ή έναν τρίτο υποψήφιο πριν από την τηλεμαχία. Τώρα δηλώνει ότι μάλλον θα επιλέξει τον Δημοκρατικό, εξηγώντας ότι ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του καθώς ήταν πιο ευθείες από αυτές του Τραμπ.

Το ζήτημα της ηλικίας και της πνευματικής ικανότητας του Μπάιντεν ήρθε στο προσκήνιο τον Φεβρουάριο αφού ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε να εννοηθεί σε έκθεσή του ότι ο Δημοκρατικός υποφέρει από κενά μνήμης.

«Τι καταστροφή για τους Δημοκρατικούς», σχολίασε ο 63χρονος Σκοτ Χάριγκτον μετά το ντιμπέιτ.

«Ήμουν αναποφάσιστος, αλλά ήλπιζα ότι ο Μπάιντεν θα ήταν αρκετά καλός ώστε να μπορέσω να τον ψηφίσω. Αντιπαθώ ιδιαίτερα τον Τραμπ. Ανησυχούσα ότι ο Μπάιντεν θα δείξει ότι δεν είναι ικανός για τη δουλειά, αλλά ήταν χειρότερος απ’ ό,τι φοβόμουν. Μάλλον θα απέχω», πρόσθεσε.