Έφυγε η αντιπροσωπεία της Χαμάς από το Κάιρο - "Ναυάγησαν" οι συζητήσεις εκεχειρίας

Image
ΓΑΖΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

«Ναυάγησαν» εκ νέου οι συζητήσεις εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, καθώς η αντιπροσωπεία της Χαμάς ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το Κάιρο χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ezzat Al-Rashq, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι η αντιπροσωπεία του ισλαμιστικού κινήματος αποχώρησε από τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, που πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.

Όπως έκανε γνωστό, ο Ezzat Al-Rashq ταξιδεύει προς το Κατάρ, όπου είναι η βάση του, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά, χωρίς να καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ για «φρένο» στην στρατιωτική βοήθεια

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα (9/5) να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε, για πρώτη φορά, να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, την ώρα που οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός παρατείνονταν.

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως εξαπολύθηκαν πολλές ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε επίσης σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων της Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και καιρό ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται οι «τελευταίες» μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Στην πόλη αυτή όμως έχουν συρρεύσει επίσης 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.