Επανέρχεται ο Μακρόν: "Δεν αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία"

Image
ΜΑΚΡΟΝ
Συντάκτης
Newsroom

 

Ένα νέο μήνυμα πως δεν αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία εάν η Μόσχα «επιχειρήσει να σπάσει τις γραμμές του μετώπου» και εάν ήταν αίτημα του Κιέβου, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ένοικος των Ηλυσίων απειλεί ευθέως το Κρεμλίνο, όπως σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό The Economist, ο ηγέτης της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Εάν οι Ρώσοι πρόκειται να διαπεράσουν τις γραμμές του μετώπου, εάν υπάρχει ένα ουκρανικό αίτημα- κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα- θα έπρεπε εύλογα να αναρωτηθούμε για κάτι τέτοιο».

«Το να αποκλείεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκ των προτέρων, σημαίνει ότι έχεις αποτύχεις να πάρεις το μάθημά σου τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά, οι χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αποκλείσει την αποστολή τανκς και αεροσκαφών στην Ουκρανία προτού αλλάξουν τελικά γνώμη», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν λέει κάτι τέτοιο, καθώς υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου σε σχετική σύνοδο στο Παρίσι, όπου εκπρόσωποι περίπου 20 δυτικών χωρών συζήτησαν την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία, έθεσε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων δυτικών χωρών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να «αποκλείεται» στο μέλλον. Παρατήρησε ότι δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Μετά τη διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των περισσότερων από τις συμμετέχουσες χώρες δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία και είναι σθεναρά αντίθετοι στη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τότε έσπευσε να επισημάνει ότι ήθελε να αποκαταστήσει τη «στρατηγική ασάφεια» στην ευρωπαϊκή απάντηση που αφορά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, στο όνομα μιας «αναβίωσης» που ο ίδιος επιθυμεί.

Από τη ρωσική πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Δούμας (Κάτω Βουλή) έχει δεσμευτεί ότι η Ρωσία θα «σκοτώσει όλους τους Γάλλους στρατιώτες» που θα βρεθούν στο μέτωπο του πολέμου.

Μακρόν: «Ο Πούτιν δεν αποκλείει τίποτα - 'Εχω έναν ξεκάθαρο στόχο: Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία»

«Όπως είπα», υποστηρίζει ο Μακρόν στο περιοδικό Economist αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, «δεν αποκλείω τίποτα, γιατί έχουμε μπροστά μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα. Ήμασταν αναμφίβολα πολύ διστακτικοί στο να διατυπώσουμε τα όρια της δράσης μας σε κάποιον που δεν έχει πλέον (όρια) και που είναι ο επιτιθέμενος».

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα υπάρχει για τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία; Και ποια θα ήταν η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους που θα είχαν ξοδέψει δισεκατομμύρια ενώ θα διακυβεύονταν η επιβίωση της ηπείρου μας; Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε τη Ρωσία, δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.