Επιχείρηση της αστυνομίας στο Κολούμπια: Δεκάδες συλλήψεις μετά την κατάληψη από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές

Image
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια εισέβαλε η αστυνομία της Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), μετά την κατάληψη κτιρίου από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Το Κολούμπια ήταν το πανεπιστήμιο από το οποίο ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που εν τέλει εξαπλώθηκαν σε πολλά άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Διαδηλωτές-φοιτητές όλες αυτές τις ημέρες είχαν στρατοπεδεύσει με σκηνές στην πανεπιστημιούπολη, ενώ πριν μια μέρα προχώρησαν στην κατάληψη κτιρίου.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο με τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν αστυνομικούς να εισέρχεται στο πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Άνω Μανχάταν.

 

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Columbia απείλησαν με ακαδημαϊκή αποβολή τους φοιτητές που κατέλαβαν το Hamilton Hall. Η αστυνομία μπήκε στο πανεπιστήμιο κατόπιν αιτήματος των πανεπιστημιακών αρχών μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την εισβολή των αστυνομικών. Λίγη ώρα αργότερα οι αρχές εξήλθαν τον πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων έχοντας συλλάβει περίπου 20 διαδηλωτές.

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η απόφαση για την κλήση της αστυνομίας «ελήφθη για να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η τάξη στην κοινότητά μας». «Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν να κλιμακώσουν την κατάσταση με τις ενέργειές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αφού το Πανεπιστήμιο έμαθε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Το προσωπικό της δημόσιας ασφάλειας του Κολούμπια αναγκάστηκε να βγει από το κτίριο και ένα μέλος της ομάδας των εγκαταστάσεών μας απειλήθηκε. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια της κοινότητάς μας ή το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης».

 

Διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και κατέλαβαν το Hamilton Hall

Η κατάληψη του Hamilton Hall ξεκίνησε τη νύχτα όταν διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια και κατέλαβαν το κτίριοl, αναρτώντας πανό που έγραφε "Hind's Hall", μετονομάζοντας συμβολικά το κτίριο με το όνομα ενός 6χρονου παιδιού από τη Παλαιστίνη που σκοτώθηκε στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Έξω από το οκταώροφο, νεοκλασικό κτήριο -τόπος διάφορων καταλήψεων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960- οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο με τραπέζια, και ένωσαν τα χέρια τους για να σχηματίσουν οδόφραγμα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.