Ουκρανία: "Κατάπαυση πυρός και η Ρωσία να διατηρήσει τα προσαρτημένα εδάφη" προτείνει η Κίνα

Image
kina
Συντάκτης
Newsroom

 

Μία πρόταση που δεν αναμένεται να δει… με καλό μάτι η Δύση μετέφερε ο απεσταλμένος της Κίνας, σημειώνοντας πως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να παροτρύνουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αφήνοντας τη Ρωσία στην κατοχή των τμημάτων του μικρότερου γείτονά της που κατέχει τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο διπλωμάτης Λι Χούι, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσινγκτον και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λι επρόκειτο σήμερα να ταξιδέψει στη Μόσχα.

Αμφιβολίες για τη διαμεσολάβηση της Κίνας για την Ουκρανία

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μετέφεραν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ενώ είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, ωστόσο αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο διπλωμάτης είπε ότι ο Λι ενημερώθηκε ότι «είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.

 

dei.gr