''Τρέμει'' ο Ερντογάν - Σταθερό το προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου ενόψει των εκλογών του Μαΐου

Image
Ερντογάν
Συντάκτης
Newsroom

 

Σταθερό προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MAK Consulting, μοιράστηκε τα αποτελέσματα της τελευταίας τους έρευνας στο Habertürk, που δίνει 47% στον Κιλιτσντάρογλου και 42% στον Ερντογάν, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου του Μουχαρέμ Ιντζέ, που είχε αναμετρηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στις προηγούμενες εκλογές, πιάνουν ποσοστά 3%, ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 8%.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ιμπραχίμ Ουσλού, Πρόεδρο της εταιρείας ερευνών ANAR, ο Κιλιτσντάρογλου πιάνει ποσοστό άνω του 50% και ίσως επικρατήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Ο ίδιος σημείωσε ότι Ερντογάν -τη συνταγματικότητα της υποψηφιότητας του οποίου αμφισβητούν κόμματα της αντιπολίτευσης- κυμαίνεται γύρω στο 40% με 42% και, μολονότι έχει ανεβάσει κάπως τα ποσοστά του, είναι δύσκολο να νικήσει από τον πρώτο γύρο.

Στο μεταξύ, από τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων σφυγμομετρήσεων που διεξήγαγαν 11 εταιρείες ερευνών τον Μάρτιο στην Τουρκία, προκύπτει ότι τα ποσοστά της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας του Ερντογάν κυμαίνονται στο 40,6%, ενώ της αντιπολιτευόμενης Εθνικής Συμμαχίας στο 42,2% - θα έφθανε δε στο 56% αν περιλαμβάνονταν σε αυτήν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και το κόμμα της Χώρας του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ενώ απομένουν 45 ημέρες για τις εκλογές, οι έρευνες των 11 εταιρειών δείχνουν ότι μόνον το AKP του Ερντογάν, το CHP του Κιλιτσντάρογλου, το φιλοκουρδικό HDP και το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ μπορούν να περάσουν το εκλογικό όριο του 7%.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο της πρόθεσης ψήφου 11 εταιρειών, το AKP λαμβάνει 32,8%, το CHP 27,6%, το HDP 10,7%, το IYI Party 10,5%, το MHP 6,5%, το Κόμμα Χώρας 2,9%, το DEVA 1,6%, το Κόμμα του Mέλλοντος 1,6%, το Κόμμα Νέας Ευημερίας 1,3%, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας 1,2%, το Κόμμα Νίκης 1,1% και το Κόμμα Ευδαιμονίας 0,9%.