Νετανιάχου: Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν με επιτυχία μία σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας

Image
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Συντάκτης
Newsroom

 

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της πρώτη μας προτεραιότητα».

«Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μεση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους» συνέχισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

«Η σύλληψη των τρομοκρατών στην Ελλάδα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, αντανακλά τις δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ευχαριστούμε τους Έλληνες φίλους μας για την ταχεία δράση τους» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Οι Πακιστανοί τρομοκράτες είχαν οδηγίες να ανατινάξουν το εστιατόριο στου Ψυρρή σε ώρα αιχμής

Μία πληροφορία που έφτασε στην ΕΥΠ πριν από περίπου δύο μήνες, με ισραηλινά μέσα να αναφέρουν ότι προήλθε από τη Μοσάντ, έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μήνυμα» που έφτασε στην ΕΥΠ έκανε λόγο για πυρήνα Πακιστανών εξτρεμιστών με καθοδήγηση από το Ιράν που ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό στόχο. Άμεσα ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση τόσο πιθανοί στόχοι, όσο και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ριζοσπαστικοποίησης.

Κάπως έτσι έφτασαν στα ίχνη του 27χρονου και του 29χρονου, οι οποίοι διέμεναν για περίπου μια 5ετία στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, κάνοντας χειρονακτικές δουλειές στην Αθήνα και την επαρχία.

Οι οδηγίες για το χτύπημα στου Ψυρρή

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ίχνη τους εντοπίστηκαν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, με την ΕΛ.ΑΣ. αρχικά να τους συλλαμβάνει επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα και εν συνεχεία να κάνει «φύλλο και φτερό» τα κινητά τους τηλέφωνα. Κάπως έτσι διαπιστώθηκαν οι επαφές που είχαν με πρόσωπο – επίσης πακιστανικής καταγωγής – που ζει στο Ιράν και διώκεται για δολοφονίες.

Το άτομο αυτό φέρεται να τους καθοδηγούσε στο να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση με στόχο το εστιατόριο – συναγωγή επί της οδού Αισώπου στου Ψυρρή, ζητώντας τους μάλιστα να εντάξουν κι άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης στο τρομοκρατικό δίκτυο. Μάλιστα, αρχικά φέρεται να τους υποδείκνυε το «χτύπημα» να είναι ένοπλο και σε ώρα αιχμής για να είναι και πολύνεκρο, ωστόσο, στη συνέχεια ζητήθηκε να γίνει με έκρηξη βόμβας ή και φιάλης υγραερίου.

Στην ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ακόμη ότι «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της». Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν λάβει εντολές να προβούν ακόμη και σε δολοφονίες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν ταυτοποιηθεί οι πιθανοί στόχοι.

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα για την Αστυνομία η εθνική ασφάλεια

Στο μήνυμά του για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».