Microsoft: Ρώσοι χάκερς μπήκαν σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες στρατού και οργανισμούς μεταφορών

Image
Χακερ
Συντάκτης
Newsroom

 

Δίκτυα ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών και οργανισμοί ενέργειας και μεταφορών παραβιάστηκαν από Ρώσους χάκερς, οι οποίοι σχετίζονται με τον στρατό. Πρόκειται για μια προφανή επιχείρηση κατασκοπείας που πέρασε για μήνες απαρατήρητη, καθώς μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Microsoft.

Πιο αναλυτικά, μια πληροφορία από Ουκρανούς αξιωματούχους, οδήγησε την Microsoft να ερευνήσει τη διαδικτυακή δραστηριότητα και να ανακαλύψει ότι οι Ρώσοι χάκερς εκμεταλλεύονταν ένα άγνωστο ελάττωμα στο λογισμικό του email της Microsoft, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τη Microsoft.

Η Microsoft αποκάλυψε δημόσια το πρόβλημα την Τρίτη, προτρέποντας τους πελάτες να ενημερώσουν το λογισμικό τους. Ιδιωτικά, η Microsoft είπε στους πελάτες ότι «λιγότεροι από 15» οργανισμοί είχαν στοχοποιηθεί ή παραβιαστεί από τους Ρώσους πράκτορες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ήταν οι οργανισμοί που έγιναν στόχοι των χάκερς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι χάκερς της ίδιας υπηρεσίας παραβίασαν τους διακομιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών ως μέρος μιας σαρωτικής προσπάθειας να υπονομεύσουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Η Ρωσία αρνήθηκε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και άλλους από τις ΗΠΑ, ότι διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για πιθανή παράπλευρη ζημία σε αμερικανικούς οργανισμούς από υποτιθέμενες ρωσικές επιχειρήσεις πειρατείας στην Ουκρανία και αλλού κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά τέτοιου είδους κινήσεις απέτυχαν να υλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα.