Πεδίο μάχης το Παρίσι - Νέος γύρος επεισοδίων για το συνταξιοδοτικό (video)

Image
Παρίσι
Συντάκτης
Newsroom

 

Για δεύτερη συνεχή νύχτα το κέντρο του Παρισιού μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Αιτία των διαδηλώσεων είναι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και η επιμονή της κυβέρνησης Μακρόν στην αύξηση του ορίου ηλικίας.

Οδομαχίες, δακρυγόνα, συλλήψεις και καταστροφές υπήρξαν γύρω από την Πλας ντε Λα Κονκόρντ κοντά στη Εθνοσυνέλευση. Αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Μακρόν εδώ 4 χρόνια, μετά το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, με το οποίο υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές.

Εδώ, σημειώνεται η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης με διάταγμα για την αύξηση ορίων ηλικίας από 62 σε 64 έτη, «αλλιώς δεν θα αντέξει το σύστημα» λέει η κυβέρνηση.

Κατατέθηκαν και θα συζητηθούν τη Δευτέρα οι προτάσεις μομφής από Αριστερά και ακροδεξιά. Ρυθμιστής του αποτελέσματος στην Βουλή θα είναι το κέντρο και η παραδοσιακή δεξιά.

Εάν περάσει η πρόταση μομφής, θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση κι όχι ο Πρόεδρος Μακρόν. Τα συνδικάτα, έχουν προκηρύξει νέα απεργία την Πέμπτη. Υπάρχει μία δημοσκόπηση για το δίκτυο RTL, που δείχνει ότι 8 στους 10 Γάλλους διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και δηλώνουν δυσαρεστημένοι, ενώ το 65% θέλει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.