ΗΠΑ: Πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πιθανή αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων από την Ελλάδα

Image
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συντάκτης
Newsroom

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε απόψε την πιθανή πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters η συμφωνία μπορεί να φτάσει έως και τα  268 εκατ. δολάρια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ότι η Αθήνα περιμένει από τις ΗΠΑ μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα που θα πάνε στα νησιά.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να αγοράσει εξήντα τρία  επιθετικά αμφίβια οχήματα, παραλλαγή προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης, παραλλαγή διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα, παραλλαγή ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία πολυβόλα διαμετρήματος 50  χιλιοστών.

Στη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ τονίζεται ότι αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

dei.gr