Το Ιράν "φλέγεται": Ο στρατός απειλεί ότι θα βγει στους δρόμους

Image
Ιράν
Συντάκτης
Newsroom

 

Την προειδοποίηση ότι θα "αντιμετωπίσει τους εχθρούς" για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, ανακοίνωσε ο ιρανικός στρατός, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, επειδή η μαντήλα της “ήταν χαλαρή”.

Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη, μέχρι τώρα, 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής.

Ο στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος".

Η Μαχσά Αμινί ήταν 22 ετών και συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, "επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα" από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Μετά τη σύλληψή της, έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.