Έρχεται το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση της ΕΕ στη νέα πυρηνική απειλή Πούτιν

Image
ΜΑΚΡΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
Συντάκτης
Newsroom

 

Αυξάνονται τα αιτήματα για άμεσες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα για το Κίεβο, καθώς η Δύση αντιδρά στην κλιμάκωση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη καταρτίζει σχέδια για να πλήξει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εν μέσω αιτημάτων για ταχεία απάντηση στην απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε μια μεγάλη κλιμάκωση την Τετάρτη, με την κινητοποίηση 300.000 εφέδρων και μια προειδοποίηση ότι θα χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους που έχει στη διάθεσή του για να κερδίσει. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν.

Η αντίδραση της Δύσης στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν

Η καταδίκη από τους Δυτικούς συμμάχους ήταν άμεση. Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε το σχέδιο του Πούτιν σημάδι απελπισίας, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης κάνει ένα νέο λάθος. Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι οι απειλές του Πούτιν πρέπει να «παγώσει το αίμα μας».

«Λοιπόν, ο Πούτιν δείχνει την αδυναμία του τώρα, γιατί αυτό που βλέπετε είναι ότι σχεδιάζει να κινητοποιήσει προσωπικό που είναι λιγότερο εκπαιδευμένο, λιγότερο έμπειρο, με λιγότερα κίνητρα. Και θέλει να ξεκινήσει ένα δημοψήφισμα για έδαφος υπό την κυριαρχία της Ουκρανίας. Νομίζω ότι αυτό απαιτεί νέες κυρώσεις από την πλευρά μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στο CNN την Τετάρτη.

Στα παρασκήνια των Βρυξελλών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονταν αθόρυβα πάνω σε προτάσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η παρέμβαση της Τετάρτης από τον Πούτιν ενίσχυσε τις εκκλήσεις για νέα μέτρα.

Αργά την Τετάρτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, όπως σε «τομείς και πρόσωπα», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας θα ληφθούν αμέσως, το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με τους εταίρους μας», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία με όπλα.

«Ο Πούτιν θέλει να φοβηθούμε, θέλει να κατακερματίσουμε την ενότητά μας καθώς σκεφτόμαστε τα πυρηνικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επικοινωνείς μέσω πράξεων. Πρέπει να αυξήσουμε αμέσως την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Πρέπει να αυξήσουμε άμεσα τις κυρώσεις», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Urmas Reinsalu.

Τι θα περιλαμβάνουν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Τέσσερις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να μοιραστεί το σχέδιο κυρώσεων με τις χώρες της ΕΕ την Παρασκευή. Τα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνουν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όπως προτείνεται από την G7, την επέκταση της λίστα των ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο και μια νέα καταστολή στο εμπόριο πολυτελών προϊόντων με τη Ρωσία.

Ο πόλεμος του Πούτιν έχει ανατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η ουκρανική αντεπίθεση αποδείχθηκε εκπληκτικά αποτελεσματική. Εφοδιασμένες με όπλα ακριβείας από Δυτικούς συμμάχους, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν εκτάσεις εδάφους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αυτό άφησε τον Πούτιν αντιμέτωπος με την ταπείνωση και οι Δυτικοί σύμμαχοι πιστεύουν ότι αυτό ήταν που προκάλεσε την απόφασή του να κλιμακωθεί στην ομιλία της Τετάρτης.

Η απάντηση από τη δυτική στρατιωτική ηγεσία ήταν μια επίδειξη συλλογικής ηρεμίας. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Μπάιντεν είπε ότι δεν χρειάζεται ακόμη αλλαγή πολιτικής.

Ένας δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης το έθεσε ως εξής: «Η κινητοποίηση είναι σημάδι αδυναμίας. Δεν αναμένω ποιοτική αλλαγή στη δυτική απάντηση. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Αυτή η ομιλία σχεδιάστηκε για να έχει αντίκτυπο που δεν θα έπρεπε. Τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει στη δυτική απάντηση», δήλωσε στο POLITICO ο Λετονός Υπουργός Άμυνας, Άρτις Πάμπρικς, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν: «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξει η υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Charly Salonius-Pasternak, κορυφαίος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Καμία αλλαγή στην παροχή όπλων στην Ουκρανία

Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τα μηνύματα της Ρωσίας δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματικότητα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην στάση για τα πυρηνικά, στην πυρηνική ετοιμότητα», δήλωσε στο Reuters ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η προσπάθεια κινητοποίησης της Ρωσίας, σύμφωνα με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ, «θα πάρει χρόνο».

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν η ομιλία του Πούτιν θα επηρεάσει τους τύπους οπλικών συστημάτων που είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν οι δυτικοί σύμμαχοι στην Ουκρανία.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια απροθυμία κλιμάκωσης -με τον ουκρανικό στρατό να τα καταφέρνει τόσο καλά όσο τώρα», δήλωσε ο Seth G. Jones, Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανώς να υπάρξει προθυμία να συνεχιστεί η παροχή όπλων, εκπαίδευσης, πληροφοριών στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, είπε, «δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό οι χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι πρόθυμες να παράσχουν πιο εξελιγμένους τύπους οπλικών συστημάτων».