Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1997

Image
LONDON
Συντάκτης
Newsroom

 

Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και 27 χρόνια προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας -κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,75% -, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, μια κίνηση που έρχεται να απαντήσει έμμεσα στην κριτική ότι επέτρεπε να ξεφύγουν οι τιμές μετά τα lockdown και η οποία ώθησε προς τα κάτω την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου στο 1,207.

«Oι πληθωριστικές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη εντάθηκαν σημαντικά από την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Μαϊου και την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η κίνηση αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας έρχεται μετά το ρεκόρ 40ετίας που κατέγραψε στο 9,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στη Βρετανία και αναμένονται και νέες κινήσεις καθώς κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο λαμβάνουν μέτρα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ ανέβασε τον περασμένο μήνα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ η Fed στις ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση 75 μ.β.

Προειδοποίηση για ύφεση διαρκείας στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε παράλληλα ότι η ύφεση στη Βρετανία θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα διαρκέσει ολόκληρη την επόμενη χρονιά. Θα είναι δηλαδή η μεγαλύτερη ύφεση στη χώρα από τη χρηματοοικονομική κρίση με αξιωματούχους να περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,1% συνολικά.

Η BOE ενίσχυσε επίσης την πρόβλεψή της για την κορύφωση του πληθωρισμού στο 13,3% τον Οκτώβριο εν μέσω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των τιμών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, κάτι που θα οξύνει την κρίση της ακρίβειας και πτώση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων στο χαμηλότερο από κάθε άλλη περίοδο εδώ και περίπου έξι δεκαετίες,

Παρά τα δισεκατομμύρια λιρών κρατικής υποστήριξης για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι τα τέλη του 2023 με τα εισοδήματα να μειώνονται τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

 

dei.gr