Ο Ερντογάν απειλεί ξανά Σουηδία και Φινλανδία λίγες μέρες μετά τη συμφωνία τους

Image
Ερντογάν
Συντάκτης
Newsroom

 

Πριν ακόμα συμπληρωθούν 48 ώρες από τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να εμποδίσει την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Κατά το κλείσιμο της Συνόδου της ατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, απαίτησε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αθετήσει τη συμφωνία που υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης μεταξύ των τριών χωρών.

Από τον Μάιο, η Τουρκία εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης του NATO, της ένταξης των δύο σκανδιναβικών κρατών στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές των οργανώσεων Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Εχθές, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και αναφέρθηκε ιδίως στους όρους του.

«Αν κάνουν το καθήκον τους, θα υποβληθεί η συμφωνία στο κοινοβούλιο» της Τουρκίας για έγκριση, τόνισε και συμπλήρωσε: «Αν δεν το κάνουν, δεν τίθεται ζήτημα για εμάς να την καταθέσουμε στη Βουλή».

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην «υπόσχεση που έκανε η Σουηδία» για την έκδοση «73 τρομοκρατών»: «Θα τους στείλουν, το υποσχέθηκαν. Αναφέρεται στα έγγραφα. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους».

Η αντίδραση από τη Στοκχόλμη ήταν άμεση. Υπενθυμίζοντας ότι αποφάσεις για ζητήματα εκδόσεων λαμβάνει η Δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη» στο Σουηδικό κράτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε Ελσίνκι και Στοκχόλμη να «ολοκληρώσουν τους νόμους τους» όσον αφορά την παρουσία στο έδαφός τους μέλη των PKK και YPG, οργανώσεων οι οποίες δρουν στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και με τη Συρία και επέμεινε «Αυτό που έχει σημασία είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία να τηρηθούν».

Στους διαδρόμους της Συνόδου στη Μαδρίτη αναφέρθηκε από διπλωματική ευρωπαϊκή πηγή, ότι πρόκειται για «εκβιασμό» από την πλευρά της Τουρκίας.