ΕΛΚ προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις, αποκλιμακώστε την ένταση με την Ελλάδα

Image
epp
Συντάκτης
Newsroom

 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πραγματοποίησε δήλωση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έλαβε χώρα σήμερα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΛΚ αναφέρεται στην ενότητα και τον ηγετικό χαρακτήρα που επέδειξε από την πρώτη στιγμή, ως κινητήρια δύναμη που ζητούσε να χορηγηθεί στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας.

Επιπλέον, τονίζει ότι η προσοχή πλέον πρέπει τώρα να στραφεί στην οικονομική ανάκαμψη και στην προστασία των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.

Η Τουρκία να μην απειλεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα κρατών μελών της ΕΕ

Δεν παραλείπει, δε, να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι το ΕΛΚ δεν μπορεί να επιτρέψει στην Τουρκία να απειλήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους και, κατά συνέπεια, της ίδιας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ έκανε μια εκτενής αναφορά στις προκλήσεις και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, λέγοντας:

«Το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην ανακοίνωσή του.