“Καμίνι” η δυτική Ελλάδα - Πότε υποχωρεί ο καύσωνας σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη

Image
καυσωνας
Συντάκτης
Newsroom

 


Η δυτική ηπειρωτική χώρα καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες για ακόμη ένα 24ωρο. Κλέαρχο Μαρουσάκη. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, «στη Σκάλα Μεσσηνίας ο υδράργυρος "χτύπησε" 45άρι, η Αμφιλοχία ξεπέρασε και τους 44 βαθμούς, ενώ αρκετές περιοχές βρέθηκαν μεταξύ 41 και 43 βαθμών Κελσίου».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εικόνα αυτή έχει εξηγηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς, όπως σημειώνει, «εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε μιλήσει για την ενίσχυση των μελτεμιών μέσα στο Αιγαίο τα οποία μπορεί να δροσίζουν περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που βλέπουν προς το Αιγαίο, "ψήνουν" όμως μεταφορικά και κυριολεκτικά περιοχές του δυτικού ηπειρωτικού κορμού οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ορεινούς ημιορεινούς όγκους».

Αναφερόμενος σε σχετικό χάρτη που ανάρτησε μαζί με το κείμενό του, εξηγεί πως «με τη μαύρη καμπύλη έχουμε βάλει τα γεωγραφικά διαμερίσματα που το μελτέμι λειτουργεί σαν καταβάτης, ενώ με την μπλε καμπύλη την περιοχή όπου το μελτέμι προσπαθεί να δροσίσει τις περιοχές όπου επηρεάζει».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου δίνει η Αττική, όπου, όπως σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης, «τα ανατολικά της τμήματα προσεγγίζουν τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ σε εσωτερικά τμήματα προς τα δυτικά του νομού συναντάμε θερμοκρασίες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς».

Ο μετεωρολόγος έκλεισε με μια αισιόδοξη νότα, τονίζοντας ότι «υπομονή ένα 24ωρο ακόμα για να φύγουν τα βαριά βαριά».

Η ανάρτηση του κυρίου Μαρουσάκη:

Ο ΛΙΒΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΣΠΑΡΤΑ

Για άλλο ένα 24ωρο η δυτική ηπειρωτική χώρα καταγράφει πολύ υψηλές θερμοκρασιακές τιμές. Στη σκάλα Μεσσηνίας ο υδράργυρος "χτύπησε" 45αρι, η Αμφιλοχία ξεπέρασε και τους 44° βαθμούς, ενώ αρκετές περιοχές βρέθηκαν μεταξύ 41° και 43° βαθμών κελσίου. 

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε μιλήσει για την ενίσχυση των μελτεμιών μέσα στο Αιγαίο τα οποία μπορεί να δροσίζουν  περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που βλέπουν προς το Αιγαίο, "ψήνουν" όμως μεταφορικά και κυριολεκτικά περιοχές του δυτικού ηπειρωτικού κορμού οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ορεινούς ημιορεινούς όγκους. 

Στον χάρτη που ακολουθεί με τη μαύρη καμπύλη έχουμε βάλει τα γεωγραφικά διαμερίσματα που το μελτέμι λειτουργεί σαν καταβάτης, ενώ με την μπλε καμπύλη την περιοχή όπου το μελτέμι προσπαθεί να δροσίσει τις περιοχές όπου επηρεάζει. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίδρασης του φυσικού κλιματιστικού η Αττική όπου τα ανατολικά της τμήματα προσεγγίζουν τους 34° με 36°, ενώ σε εσωτερικά τμήματα προς τα δυτικά του νομού συναντάμε θερμοκρασίες κοντά στους 39° με 40°. 

Υπομονή ένα 24ωρο ακόμα για να φύγουν τα βαριά βαριά. 

Καλό απόγευμα σε όλες και όλους!