Ένα νομοσχέδιο για όλους;

Image
ΜΕΤΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Σε μια εποχή που η εθνική συνοχή, η δημόσια ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη δοκιμάζονται, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φέρνει προς δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που δεν είναι απλώς διορθωτικό. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα επαναφοράς της έννοιας του Κράτους Δικαίου, της ευνομίας και - πάνω απ’ όλα - της δικαιοσύνης προς τον Έλληνα πολίτη.

Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από χθες, 17/7, «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών» αποτελεί μήνυμα καθαρό και απερίφραστο. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι! Δεν μπορεί, και δεν θα επιτρέπεται, να παραμένει κάποιος παράνομα στη χώρα ατιμώρητα. Δεν θα συνεχίσει η χώρα μας να είναι πύλη εισόδου και καταφύγιο ανομίας, εις βάρος των Ελλήνων και εις βάρος των πραγματικών προσφύγων που έχουν ανάγκη προστασίας και δικαίου.

Η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη με ιστορική ευθύνη για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια, οφείλει να σταθεί δίπλα στον πολίτη που ζει στη Θράκη, στον Έβρο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Το παρόν νομοσχέδιο, παρά τις αντιδράσεις από τους συνήθεις αρνητές των συνόρων και της τάξης, τους «δικαιωματιστές» και τους διάφορους που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, έρχεται και καθιστά την Ελλάδα έναν απωθητικό προορισμό. Από την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και ότι η «θάλασσα δεν έχει σύνορα» ενός αφηγήματος που άρχισε τέτοιες μέρες πριν δέκα χρόνια, πλέον η χώρα έχει αλλάξει ρητορική και σελίδα. Εξάλλου, τα φαινόμενα Μόριας, νωρίτερα Ειδομένης, και τα όσα εξελίχθηκαν σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου έως και το 2020 δεν έχουν ξεχασθεί με τις ιδιαίτερες αυτές ευαίσθητες γεωγραφικά περιοχές να είναι «καζάνι που βράζει».

Η ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής δεν είναι απάνθρωπη. Είναι απαραίτητη. Όποιος παραμένει παράνομα στη χώρα, παρά την απόρριψη της αίτησής του και την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από τη φυλακή ή την επιστροφή. Χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς άλλα «μπες – βγες»!

Η αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη είσοδο, η επέκταση των λόγων και της διάρκειας κράτησης, η απαγόρευση χορήγησης άδειας διαμονής σε όσους διαμένουν επτά χρόνια παράνομα, αποτυπώνουν μια ξεκάθαρη φιλοσοφία ότι η Ελλάδα δεν θα επιβραβεύει την ανομία, δεν θα ενδίδει στις οργανωμένες μεθοδεύσεις διαμονής μέσω καθυστερήσεων και νομικών παραθύρων. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τηρεί τη νομοθεσία και προστατεύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και τους πολίτες πάντα ευθυγραμμισμένη το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Οι αντιδράσεις της Αριστεράς είναι και θα είναι αναμενόμενες. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για «ανοιχτά σύνορα», «είναι με τον άνθρωπο» ανάλογα με το ποιος είναι ο εισβολέας και ποιος ο βαλλόμενος, εκείνοι που λοιδορούσαν το φράχτη στον Έβρο, που αποκαλούν τους λιμενικούς «δολοφόνους». Εκπλήσσουν κάποιον; Νομίζω πως όχι!

Δεν εκπλήσσουν. Και δεν εκπλήσσουν γιατί είναι δοκιμασμένοι και όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, έχουν αφήσει καμένη γη. Γιατί καλός ο ακτιβισμός στα λόγια, αλλά στις πράξεις το πράγμα αλλάζει!

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, λοιπόν, αποτελεί μια σημαντική βάση και ένα σταθερό θεμέλιο για να οικοδομηθεί μια πολιτική με αρχές, όρια και αποτελεσματικότητα που θα ακολουθήσουν κι άλλα Κράτη – Μέλη της Ένωσης. Το παρόν νομοσχέδιο – με προτάσεις, προσθήκες και αφαιρέσεις- πρέπει να στηριχθεί από όλους γιατί είναι για όλους εκτός από τους open borders

*Γράφει ο Στρατής Κοκκινέλλης, φιλόλογος - δημοσιογράφος