
Στον εισαγγελέα ο 36χρονος που νοίκιασε τη γιάφκα - Πού στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Το κατώφλι του εισαγγελέα αναμένεται να περάσει σήμερα Πέμπτη (08/05) ο 36χρονος ενοικιαστής του AirBnB, που συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης στον Πειραιά, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη σε υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μιας 38χρονης γυναίκας.
Ο 36χρονος άνδρας έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακρίθηκε από τις Αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση και πρόκειται να πάει στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει για την προφυλάκισή του ή όχι.
Ο Κωνσταντίνος Μιχαλιστιάνος του Στυλιανού και της Αλεξάνδρας που γεννήθηκε το 1989 στην Αττική είχε ενοικιάσει το διαμέρισμα (Airbnb), από το οποίο φέρεται να ξεκίνησε η 38χρονη, που έχασε τη ζωή της όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθέτησε σε τράπεζα. Την Τρίτη (6/5) η Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν εισαγγελικής διάταξης, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητας τόσο του 36χρονου, όσο και της 37χρονης γυναίκας που σκοτώθηκε.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική διάταξη, αποσκοπεί στον εντοπισμό νέων μαρτύρων, με σκοπό την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των αδικημάτων που διαπράχθηκαν, την ενδελεχή διερεύνηση της εγκληματικής τους δράσης, καθώς και τη διακρίβωση στοιχείων και άλλων δραστών ή τυχόν άλλων παθόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος φέρεται κάποια στιγμή να μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου ως άστεγος γράφτηκε στη λίστα των κοινωνικών δομών του Δήμου Θεσσαλονίκης και τελικώς φιλοξενήθηκε στο «Υπνωτήριο Αστέγων» που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην οδό Γεωργίου Ανδρέου.
Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
Μπορεί η έρευνα για τη θανάσιμη έκρηξη στη Θεσσαλονίκη να ανατέθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρακολουθεί διακριτικά και ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις.
Αυτό καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατικό χτύπημα που πήγε λάθος ή στόχος ήταν η ανατίναξη του ΑΤΜ της τράπεζας με σκοπό να αρπάξουν οι δράστες τις κασετίνες με τα χρήματα. Μοιραία στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι επαφές της 38χρονης που σκοτώθηκε, για την οποία έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως «όποιος κι αν ήταν ο σκοπός της βόμβας, αυτοί που ήταν μαζί της την "θυσίασαν" καθώς έφυγαν από το σημείο για να μην εντοπιστούν». Ήδη, οι αστυνομικοί του «ελληνικού FBI» σαρώνουν την περιοχή για κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να εντοπίσουν ύποπτα πρόσωπα πριν και μετά την έκρηξη του μηχανισμού.
Όπως εκτιμούν οι διωκτικές Αρχές υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα με άμεση εμπλοκή. Ο ένας είναι φυσικά ο «ενοικιαστής» του διαμερίσματος στην περιοχή Ανώγειο που είχε μισθώσει την περασμένη Τετάρτη μέσω της πλατφόρμας Airbnb κι εκεί μέσα βρέθηκαν εκρηκτικά, πυροκροτητές και φυτίλι. Πρόκειται για το άτομο που συνελήφθη από τις Αρχές στον Πειραιά.
Γιατί η ΕΛΑΣ τον θεωρεί απλό «μάγειρα»
Ωστόσο, ο 36χρονος δεν εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ηγετικό στέλεχος είτε ομάδα του ένοπλου αντάρτικου πόλεως, είτε ακόμη και συμμορίας του κοινού ποινικού δικαίου. Θεωρείται επίσης απίθανο ο συγκεκριμένος να γνώριζε από κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και φυσικά να μπορούσε να βρει όσα εντόπισαν οι αστυνομικοί στο μισθωμένο διαμέρισμα.
Γι’ αυτό και στα υψηλά κλιμάκια γίνεται λόγος για «μάγειρα», άτομο δηλαδή που γνωρίζει από κατασκευή βομβών και φυσικά έχει πρόσβαση σε υλικά. Για το συγκεκριμένο άτομο, όμως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής –ή τουλάχιστον αυτό προβάλλεται από την ΕΛ.ΑΣ.- κάποιο διαθέσιμο στοιχείο.
Με την έρευνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη, το «ελληνικό FBI» θα στρέψει το ενδιαφέρον του και στις φυλακές. Εκεί που είναι έγκλειστος ένας παλιός γνώριμος της 38χρονης που σκοτώθηκε, με τον συγκεκριμένο άνδρα να έχει συλληφθεί το 2021 και να θεωρείται κάτι περισσότερο από αντιεξουσιαστής. Θα ελέγξουν οι αστυνομικοί εάν η νεκρή γυναίκα διατηρούσε επαφές μαζί του, είτε με επισκεπτήριο, είτε με αποστολή δεμάτων, είτε ακόμη και τηλεφωνικά.
Και κάτι τελευταίο που έχει την αξία του: οι περισσότερες εκρήξεις βομβών στην Ελλάδα που συνδέονται με την τρομοκρατία και το ένοπλο αντάρτικο πόλεως έχουν γίνει με ωρολογιακούς μηχανισμούς και όχι με φυτίλι. Στην ιστορία άλλωστε έχει μείνει η φράση του Φώτη Νασιάκου, Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. το 2002, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά: «κύριε υπουργέ βρήκαμε ρολόγια».