Marfin: 15 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα

Image
marfin
Συντάκτης
Newsroom

 

Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον εμπρησμό υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin-Εγνατία στην Αθήνα, που έμεινε γνωστός και ως η «τραγωδία της Marfin».

Στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική και τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Έκτοτε καμία πορεία, καμία αναφορά δεν γίνεται στη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών της τράπεζας Marfin. Της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου 32 ετών και 4 μηνών έγκυος, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη 36 ετών και της Παρασκευής Ζούλια 35 ετών. 

Το δικαστήριο, το 2013, ανακοίνωσε την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης: Του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου (διευθύνων σύμβουλος Marfin), του Εμμανουήλ Βελονάκη (υπεύθυνος ασφαλείας κτηρίου) και της Άννας Βακαλοπούλου (υπεύθυνη καταστήματος).

Στο κτήριο μέσα βρίσκονταν κι άλλοι υπάλληλοι, που πολλοί είτε σκαρφάλωσαν σε διπλανό κτήριο ή πήδηξαν από τα μπαλκόνια. Η πυροσβεστική πρόλαβε να διασώσει μόλις 5 άτομα, ενώ συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι στοιβάχτηκαν στον μικρό φωταγωγό που επικοινωνούσε μέσω πλέγματος με την ταράτσα. Ένας εξ αυτών κατάφερε και έσπασε το πλέγμα της οροφής του φωταγωγού με συνέπεια ένα κύμα αέρα να εισέλθει στο κτήριο και να δώσει παράταση ζωής στους εκεί συγκεντρωμένους υπαλλήλους, οι οποίοι αναρριχήθηκαν στην στέγη από όπου υποχρεώθηκαν και πήδηξαν σε κτήριο που στεγαζόταν κατάστημα, την τζαμαρία του οποίου έσπασαν με καδρόνι για να κατέβουν στην οδό Σταδίου.

Όμως… Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία διένυε τον τέταρτο μήνα της κυήσεως, λόγω της κατάστασης αυτής δεν μπορούσε ή δεν αποτόλμησε να βγει από το κτήριο από τα εξωτερικά μπαλκόνια με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εκεί και να πεθάνει λόγω δηλητηρίασης (από τις αναθυμιάσεις της φωτιάς). Η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης δεν κατόρθωσαν να βγουν από το κτήριο καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση λόγω εισπνοής καπνού και τοξικών αερίων».