
Γ. Κεφαλογιάννης: Εμφορτες περιπολίες, αύξηση των drones, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και "ΑΙΓΙΣ"

Στην αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει αύριο, 1η Μαΐου, στη σημασία της πρόληψης αλλά και στο πρόγραμμα " ΑΙΓΙΣ" αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Yπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα στον Ρ/Σ "Real FM 97,8"
Ο Yπουργός επισήμανε τη σημασία της πρόληψης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι καθαρισμοί οικοπέδων έχουν ξεκινήσει ήδη από την 1η Απριλίου και λόγω των καιρικών συνθηκών δόθηκε παράταση 45 ημερών.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον περσινό απολογισμό, λέγοντας πως έγιναν 830.000 δηλώσεις καθαρισμών και το μέτρο είχε θετικό αντίκτυπο, ιδίως στην περιοχή του Βαρνάβα, όπου οι ζημιές περιορίστηκαν σημαντικά σε καθαρισμένα οικόπεδα. Όπως τόνισε, το παρόν θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να απομακρύνουν τα υπολείμματα καθαρισμών και να τα μεταφέρουν στα λεγόμενα «πράσινα σημεία» που θα υποδείξουν οι δήμοι. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια επιπλέον δυσκολία για τους πολίτες, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί. Παράλληλα, απηύθυνε δημόσια έκκληση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνοντας ότι πέρυσι μόλις 184 από τους 332 Δήμους της χώρας συνδέθηκαν στην σχετική πλατφόρμα.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Όπως επισήμανε, μία από τις πρώτες του συσκέψεις πραγματοποιήθηκε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ σε όλες τις συντονιστικές συναντήσεις παρίστανται οι δήμαρχοι. Τόνισε επίσης ότι φέτος έχει προβλεφθεί αυξημένη χρηματοδότηση για τους δήμους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποκλειστικά για δράσεις πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπου οι πολίτες δεν προχωρούν στους απαραίτητους καθαρισμούς, οι δήμοι αναλαμβάνουν την αποκομιδή ή και τον καθαρισμό και φέρουν την ευθύνη για τη συνέχιση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Σχετικά με την πορεία του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα έως τον Ιούνιο του 2025 και άλλες που εκτείνονται χρονικά έως το 2029-2030.
Παράλληλα επισήμανε ότι σήμερα υπογράφεται σημαντική σύμβαση για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, ανεβάζοντας το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων στο 45%. «Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2025 να έχει φτάσει το 60% και μέχρι τη λήξη του προγράμματος να έχει απορροφηθεί το σύνολο του ποσού», σημείωσε.
Αναφορικά με τα επιχειρησιακά μέσα για την φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι, «δεν υπάρχουν καλά σενάρια, ο Μάρτιος μας έδωσε πυρκαγιές και μάλιστα να σας πω ότι μας έδωσαν ενάρξεις πυρκαγιών πάνω από 1.350 για την ακρίβεια 1.365».
Ακόμη υπογράμμισε ότι διατηρείται ο περσινός αριθμός των 49 ενοικιαζόμενων αεροπορικών μέσων (ελικόπτερα και αεροσκάφη) μέσω της διαδικασίας της NSPA και συμπλήρωσε ότι θα αξιοποιηθεί ο εθνικός στόλος που περιλαμβάνει τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τα Canadair, με τη διαθεσιμότητα να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην «ενίσχυση της τεχνολογικής επιτήρησης, με 82 drones έναντι 45 πέρυσι» και προσέθεσε ότι τα θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες και προσωπικό ενώ θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που, όπως είπε, είναι καθοριστικό στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση εστιών πυρκαγιάς.
Παράλληλα μίλησε για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς όπως είπε «το Πυροσβεστικό Σώμα θα διαθέτει φέτος 18.000 γυναίκες και άνδρες, τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία του, ενώ στην εθνική προσπάθεια θα συνεισφέρουν επίσης 5.500 εθελοντές πολιτικής προστασίας και 5.000 εθελοντές πυροσβέστες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις περσινές πυρκαγιές, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι φυσικά φαινόμενα και καταστροφές δεν μπορούν να αποκλειστούν, ωστόσο ο πρωταρχικός στόχος είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, να προστατευτούν περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον και να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες.
«Από την περσινή εμπειρία εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα και φέτος η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη τόσο σε επίπεδο μέσων όσο και τεχνολογίας και προσωπικού. Το επιχειρησιακό δόγμα των έμφορτων περιπολιών, η αύξηση των drones, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από τους δήμους, και η σταδιακή υλοποίηση των δράσεων του ΑΙΓΙΣ, ενισχύουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία», κατέληξε.