Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης "αδειάζει" τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ: “Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν”

Image
τεμπη
Συντάκτης
Newsroom

 

Βασικά σημεία του πορίσματος τους ΕΟΔΑΣΑΑΜ καταρρίπτει η έκθεση του πανεπιστημίου της Γάνδης για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σημαντικά ερωτήματα για την εγκυρότητα του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη θέτει η Έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης, την οποία απέστειλε στα «Ellinika Hoaxes» ο Δρ. Γιώργος Μαραγκός, ένας από τους συγγραφείς της.

Η έκθεση συντάχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Bart Merci, στο πλαίσιο της επιστημονικής συνδρομής προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Γάνδη: Για παραποίηση του περιεχομένου της έκθεσης τους από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ κάνουν λόγο οι δύο επιστήμονες

Οι δύο επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υιοθετούν, αλλά ούτε απορρίπτουν κάποιο από τα σενάρια για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων. Ωστόσο, διαμαρτύρονται για την παρουσίαση των ευρημάτων τους στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο - όπως υποστηρίζουν - παραποιεί το περιεχόμενο και το πλαίσιο της μελέτης τους.

Το επίμαχο πόρισμα ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αριθμητικά μοντέλα CFD, απαιτούνταν περίπου 2.500 κιλά υδρογονανθράκων για την προσομοίωση των τριών σταδίων του φαινομένου: της αρχικής έκρηξης, της πυρόσφαιρας και των δευτερογενών πυρκαγιών. Παράλληλα, απορρίπτει τη δυνατότητα τα έλαια σιλικόνης να ευθύνονται για την έκρηξη, υποστηρίζοντας πως ακόμα και σε περίπτωση μεγάλης διασποράς, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια περιορισμένη τοπική ανάφλεξη.

Ο Δρ. Μαραγκός, σε επικοινωνία του με τα «Ellinika Hoaxes» στις 4 Απριλίου, διέψευσε κατηγορηματικά αυτή την ερμηνεία, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου» που αναφέρεται στο πόρισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο μέγεθος πυρόσφαιρας μπορεί να επιτευχθεί με πολύ μικρότερες ποσότητες καυσίμου, ανάλογα με τις τιμές και τα δεδομένα που τροφοδοτούνται στο μοντέλο.

«Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν»

«Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν, εφόσον υπάρχει επαρκής θερμική πηγή. Μου έκανε εντύπωση που στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρεται το αντίθετο», σημειώνει χαρακτηριστικά.