Στο κινητό θα έρχεται η ιατρική αναφορά και τα πρακτικά χειρουργείου μετά από νοσηλεία από το 2025

Image
κινητο
Συντάκτης
Newsroom

 

Στο κινητό θα έρχεται η ιατρική αναφορά μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο, καθώς επίσης και τα πρακτικά του χειρουργείου μετά από αίτημα του ασθενούς, από το 2025.

Αυτά πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του συστήματος DRG (Diagnosis Related Groups), το οποίο είναι το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων, που αφορά στο νέο μοντέλο αποζημίωσης των Νοσοκομείων, βάσει του παραγόμενου έργου και όχι των δαπανών, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Αυτή η ουσιαστική ψηφιακή διευκόλυνση στον πολίτη που δεν θα στήνεται σε ουρές και δεν θα χρειάζεται να κάνει αίτημα και να περιμένει καιρό για να πάρει τα πρακτικά της επέμβασης που έκανε, είναι μόνο ένα από τα οφέλη που έχει το εν λόγω σύστημα. Το σύστημα αυτό ουσιαστικά κατηγοριοποιεί τους ασθενείς σε ομάδες, βάσει της ομοιότητας των κλινικών χαρακτηριστικών και διαγνώσεων και της ομοιότητας των απαιτούμενων πόρων για τη διαχείρισή τους, με σκοπό τη δικαιότερη, τεκμηριωμένη και διαφανή διαχείριση των οικονομικών πόρων. Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ) μαιευτήρας γυναικολόγος Παντελής Μεσσαρόπουλος.

Στοχευμένες ενισχύσεις και συγκράτηση δαπανών με αύξηση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών

Τι άλλες αλλαγές θα δει ο πολίτης στο άμεσο μέλλον προκύπτει εύλογα τα ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. «Πάμε σε μία τελείως διαφορετική νοοτροπία ανάπτυξης του συστήματος υγείας. Εμείς κάθε μήνα, στέλνουμε αναφορές στα νοσοκομεία ανάλογα με την παραγωγικότητα τους και βάσει αυτών βελτιώνουν τη λειτουργία τους.

Έτσι, οι ενισχύσεις σε κλινικές και νοσοκομεία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε χρηματοδοτήσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι στοχευμένες». Όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο σύστημα είδαμε ότι δεν παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση των δαπανών, αναφέρει ο κ. Μεσσαρόπουλος για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «την αύξηση των δαπανών είναι δύσκολο σε ένα σύστημα υγείας κανείς να την αποφύγει. Όμως, το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι δαπάνες είναι το κλειδί μας, καθώς επίσης και η μη κατασπατάληση πόρων, όπου δεν χρειάζεται, χωρίς όμως αυτό να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό που είδαμε σε όλα τα κράτη ήταν ότι ναι μεν συγκρατήθηκαν οι δαπάνες και όχι μόνο δεν μειώθηκε η ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών, αλλά αυξήθηκε. Και αυτό είναι κάτι που θα δουν και οι Έλληνες πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα».

Το σύστημα DRG επινοήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά στο Υale το 1977

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, το σύστημα DRG επινοήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά στο Υale των ΗΠΑ το 1977, και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και εντάχθηκε στο Μedi Care το 1983. «Πλέον εφαρμόζεται σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας και η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που δεν είχε εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα DRG , παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από δεκαετίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω καθυστερήσεων και ζητημάτων την περίοδο των μνημονίων. Το δικό μας σύστημα έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό της Γερμανίας. Είναι από τα πιο σύγχρονα και λεπτομερή συστήματα που υπάρχουν διεθνώς στον κόσμο των DRG, γιατί είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος. Εννοώ ότι δεν είναι ένα σύστημα που το θέτεις σε εφαρμογή και λειτουργεί όπως είναι, αλλά είναι ένα δυναμικό σύστημα. Και τα δυναμικά συστήματα χρειάζονται συνεχή εξέλιξη. Για αυτό υπάρχουν Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο όπως είναι και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ, ώστε να μπορούν να εξελίσσουν αυτά τα συστήματα, σύμφωνα με τις ανάγκες».

Δεν θα επηρεαστεί δυσμενώς η χρηματοδότηση μικρών νοσοκομείων σε απομακρυσμένες περιοχές

Το νέο σύστημα αποζημίωσης των Νοσοκομείων θα επηρεάσει δυσμενώς τα μικρά νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. «Ήδη, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ έχει πάρει τα μέτρα του και απομακρυσμένα νοσοκομεία, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να έχουν παραγόμενο έργο αντίστοιχο νοσοκομείων της ηπειρωτικής χώρας, αλλά επειδή πρέπει να υπάρχουν για πολύ σοβαρούς λόγους πχ νησιωτικότητας, θα ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά ελεγχόμενα, βάσει συγκεκριμένου δείκτη. Ήδη, από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, γιατί έχουμε κάνει μοντέλα προσομοίωσης για το παραγόμενο έργο όλου του έτους, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τα μικρά νοσοκομεία τουλάχιστον για φέτος».

Το νέο σύστημα παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες για να μην γίνονται «αιματηρά» εξιτήρια

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια στα νοσοκομεία; Δηλαδή να δούμε να ασκούνται πιέσεις των διοικητών προς τους γιατρούς να δίνουν εξιτήριο νωρίτερα σε ασθενείς, για να κάνει το νοσοκομείο περισσότερες εισαγωγές, άρα να παίρνει περισσότερα χρήματα; «Είναι εύλογο το ερώτημα σας για πράγματα που δυστυχώς, έχουν γίνει στο παρελθόν. Είναι εύκολο όμως, πλέον να μην γίνονται. Καταρχήν, να σας πω, ότι αν κάποιος πάρει εξιτήριο νωρίτερα, οι πιθανότητες για το σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερες αυτός ο ασθενής να επανέλθει πίσω στο νοσοκομείο, με επιπλοκές. Όταν αυτό συμβεί, πρώτον, αυτός ο ασθενής θα ενταχθεί στο ίδιο DRG, άρα η αποζημίωση του νοσοκομείου δεν θα είναι παραπάνω, αλλά ακριβώς η ίδια και δεύτερον, θα καταγραφούν οι επιπλοκές. Ως εκ τούτου στη μηνιαία αναφορά, στο τέλος του μήνα, θα φανεί αυξημένος αριθμός επιπλοκών, αν είναι μία κοινή πρακτική των διοικητών να πιέζουν γιατρούς να δίνουν εξιτήρια σε ασθενείς νωρίτερα, ενώ δεν πρέπει».

Ο τρόπος αποζημίωσης πρέπει να είναι ενιαίος στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία

Από τις αρχές του έτους όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι σε καθεστώς DRG, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο, ενώ ήδη γίνεται μια προσπάθεια και έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με αρκετά ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξη τους στο σύστημα DRG. «Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους να έχουμε περίπου το 50-60% των ιδιωτικών νοσοκομείων, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας».

Ο τρόπος αποζημίωσης πρέπει να είναι ενιαίος σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για να βγαίνουν συγκρίσιμα στοιχεία που είναι καλό να υπάρχουν και για τον πάροχο, ο οποίος πληρώνει, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και γενικότερα για το σύστημα υγείας. Το σύστημα DRG αναδεικνύει παθογένειες χρόνων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ευτυχώς είμαστε δίπλα τους, αλλά είμαστε και ο δίαυλος μεταξύ υπουργείου και νοσοκομείων, ούτως ώστε αυτά τα προβλήματα καθημερινότητας, λειτουργικών συστημάτων, διαδικασιών κλπ να λύνονται πολύ γρήγορα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ