Δολοφονία Κατσουρή: Ποινική δίωξη 5 υψηλόβαθμων αστυνομικών για την "κάθοδο" τον Κροατών ζητά ο εισαγγελέας

Image
αστυνομια
Συντάκτης
Newsroom

 

Ο εισαγγελέας Εφετών ζητεί την ποινική δίωξη πέντε υψηλόβαθμων αστυνομικών για την υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Η δίωξη αφορά την «κάθοδο» των Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας τον Αύγουστο του 2023, που είχε ως συνέπεια να ξεσπάσουν επεισόδια και να τραυματιστεί θανάσιμα ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

Πρόκειται για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν αρμόδιοι για την είσοδο και τη μετακίνηση των Κροατών στη χώρα.

Παρότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε εκδώσει διάταξη αρχειοθέτησης, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός είχε αντίθετη άποψη και έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο.

Το χρονικό της εισαγγελικής έρευνας

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που επόπτευσε την προανάκριση για τυχόν ευθύνες των αστυνομικών είχε καταλήξει πως η έρευνα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κανένα αδίκημα ούτε εκείνο της παράβασης καθήκοντος ελλείψει δόλου.

Όμως ο εισαγγελέας Εφετών έκρινε αντίθετα και ζήτησε την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ώστε να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις, και την άσκηση ποινικών διώξεων για το κακούργημα της έκθεσης, σημειώνοντας ότι το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μιχάλη Κατσουρή.

Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να αρχειοθετηθεί το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.