Athens Heart Festival 2024: Έρχεται για να αναδείξει όσα πρέπει να ξέρει ο πολίτης για την υγεία της καρδιάς του

Image
α
Συντάκτης
Newsroom

 

Το Athens Heart Festival 2024 είναι η μεγάλη κοινωνική δράση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 (ώρες 09.00-16.00) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού «ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2024.

Στο Athens Heart Festival 2024 οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν Θεματικά Stands και να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, να λάβουν από ιατρούς συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς πρέπει να φροντίζουν την καρδιά τους και -σε όσους είναι απαραίτητο- θα γίνεται αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και προληπτικές εξετάσεις (υπέρηχος καρδιάς, καρδιογράφημα κ.ά.).

Ακόμα και σήμερα, οι γνώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία, σε ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, είναι περιορισμένες ή και λανθασμένες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν  τα συμπτώματα του εμφράγματος και της καρδιακής ανεπάρκειας, ποιες είναι οι σωστές μετρήσεις, π.χ.,της Αρτηριακής Υπέρτασης, του Σακχαρώδη Διαβήτη και ευρύτερα ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και πώς μπορούν να προφυλαχτούν από αυτές.

Το Athens Heart Festival 2024 θα αποτελέσει, επομένως, μια σημαντική ευκαιρία, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για την υγεία της καρδιάς τους και να εξεταστούν σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο.

Ένας από τους κύριους στόχους είναι να αναδειχτεί η αξία της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την πρώτη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στην Ελλάδα και να συμβάλλει στην ευρύτερη γνώση του απλού πολίτη για τις ασθένειες της καρδιάς από τις οποίες πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Μέγας Χορηγός του Athens Heart Festival 2014 είναι η Novo Nordisk.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης με την  ευγενική χορηγία των εταιρειώνAstraZeneca, ELPEN, GE HealthCare, Menarini Hellas, OMRON και WinMedica.  

Υποστηρικτές του φεστιβάλ είναι η Γ.Γ. Αθλητισμού, η ΣΤΑΣΥ και το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων. 

 

Στρογγυλό Τραπέζι για την υγεία της καρδιάς

Εκτός του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου και των θεματικών ενημερωτικών stand, στον χώρο της κεντρικής αίθουσας (ώρα 12.00) θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Η Καρδιαγγειακή Υγεία μέσα από την εμπειρία των ασθενών».

Ασθενείς -που έχουν αντιμετωπίσει καρδιαγγειακή νόσο- θα περιγράψουν την εμπειρία τους από την ασθένεια και θα αλληλεπιδράσουν με τους γιατρούς τους, έτσι ώστε να αποτελέσουν πομπό πολύτιμης γνώσης για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων.

Στη συνέχεια -σε συνεργασία με τη Γ.Γ Αθλητισμού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού-, και με θέμα «Ασφαλής άθληση και η σημασία της ΚΑΡΠΑ», γνωστοί αθλητές θα αναδείξουν στους παρευρισκόμενους πολίτες καθώς και σε μαθητές σχολείων, την αξία του αθλητισμού και του υγιούς τρόπου ζωής από μικρή ηλικία. Παράλληλα θα μεταδώσουν το μήνυμα της ασφαλούς άθλησης για την αποφυγή του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους.  Το Στρογγυλό Τραπέζι πραγματοποιείται με τη συμβολή της Novo Nordisk. Τον συντονισμό του Στρογγυλού Τραπεζιού θα κάνει η δημοσιογράφος κα Μαρία Νικόλτσιου.

 

Μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε μαθητές στους χώρους του ΜΕΤΡΟ

Το Athens Heart Festival και οι πολύπλευρές δράσεις του δεν θα περιοριστούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ, καθώς σε χώρους του σταθμού, εκπαιδευτές της ΕΚΕ, πιστοποιημένοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, θα ενημερώνουν τους πολίτες για την αξία που έχει να γνωρίζουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση  και θα πραγματοποιήσουν επίδειξη ΚΑΡΠΑ και βασικών τεχνικών σε μαθητές σχολείων που θα επισκεφτούν το φεστιβάλ (ώρες 09.00-14.30).

Στόχος η ευαισθητοποίηση, ιδιαίτερα των παιδιών, ώστε μελλοντικά να θελήσουν να παρακολουθήσουν και να εκπαιδευτούν ολοκληρωμένα στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, παρέχοντας βοήθεια σε κάποιον συνάνθρωπό τους που θα υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Το Athens Heart Festival και οι δράσεις του θα μεταδοθούν live και μέσω  της σελίδας της ΕΚΕ στο Fecebook.

εκεί