Οι Βρετανοί μετά την τετραήμερη εργασία, δοκιμάζουν και τα "προαιρετικά" ωράρια

Image
α
Συντάκτης
Newsroom

 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Βρετανία θα απολαμβάνουν πλέον περισσότερες επιλογές στην εργασία τους ως μέρος ενός νέου πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο της εκστρατείας για το εργατικό τετραήμερο.

Το πρόγραμμα διάρκειας εξαμήνου θα βασιστεί στην αρχική δοκιμή του 2022, με τους εργοδότες να δοκιμάζουν επίσης ευέλικτα ωράρια, ένα μοντέλο 9 εργάσιμων ανά 15ήμερο και συμπιεσμένες ώρες, κατά το BBC.

Έξι επιχειρήσεις έχουν ήδη εγγραφεί και ο διευθυντής της εκστρατείας είπε στο βρετανικό μέσο ότι ελπίζει να ωφελήσει περίπου 3.000 υπαλλήλους και 50 εταιρείες.

Το μεγαλύτερο σωματείο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Unison, και πολλές μεγάλες εταιρείες υποστηρίζουν το πείραμα, άλλοι όμιλοι όμως έχουν εγκαταλείψει το μέτρο του τετραήμερου μετά την πιλοτική του εφαρμογή.

Ο διευθυντής της καμπάνιας, Τζο Ράιλ είπε ότι «εκατοντάδες βρετανικές εταιρείες και ένα τοπικό συμβούλιο έχουν ήδη δείξει ότι μια τετραήμερη εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού μπορεί να είναι επωφελής για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες».

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Κολέγιο της Βοστώνης, με τη διαχειρίστρια εταιρεία κοινοτικών κατοικιών της Ουαλίας, Bron Afon Community Housing, να είναι μία από τις πρώτες που έχουν εγγραφεί στην τελευταία δοκιμή.

Η διευθύντρια της εταιρείας Unji Mathur είπε ότι έχει ήδη «εντυπωσιαστεί» από τον αντίκτυπο που είχε μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα στην απόδοση των οργανισμών, καθώς και στην ευημερία και τη διατήρηση των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι βλέπει τη δοκιμή ως μια ευκαιρία να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Η ομάδα της εκστρατείας είπε ότι «τουλάχιστον» 54 από τις 61 εταιρείες που συμμετείχαν έχουν διατηρήσει την τετραήμερη εβδομάδα ενάμιση χρόνο μετά την αρχική δοκιμή».

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ο όρος «ευέλικτα ωράρια» χρησιμοποιείται κατ' ευφημισμό για τα εξουθενωτικά κυλιόμενα και αποσπασματικά ωράρια εργασίας, για το νέο πρόγραμμα στη Βρετανία σημαίνει πως ο εργαζόμενος επιλέγει πότε θα ξεκινήσει το ωράριό του.

Εργαζόμενη σε εργαστήριο χημείας του Λίβερπουλ μίλησε στο BBC για τα οφέλη του μέτρου. Η Sophie Greaves εργάζεται με ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης, καθώς μπορεί να «χτυπήσει κάρτα» οποιαδήποτε ώρα από τις 07:00 έως τις 10:00, Δευτέρα με Παρασκευή και να φύγει όταν παρέλθει το οκτάωρο.

«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά παραγωγικοί όταν μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο τους», λέει. 

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda, από την άλλη, διέκοψε την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας μετά από παράπονα των εργαζομένων, αν και πρέπει να σημειωθεί πως δεν προέβη σε πραγματική μείωση του ωραρίου, παρά όρισε λιγότερες μέρες με αυξημένες ώρες.

Σε μία ανάλογη κίνηση προέβη η Morrison's, καθώς φαίνεται πως για πολλούς διευθύνοντες, αποτελεί «γρίφο» η αγανάκτηση των υπαλλήλων που καλούνται να δουλέψουν 10ωρα επί 4ήμερου.

Απαντώντας στην απόφαση της Morrisons, ο κ. Ράιλ δήλωσε ότι αυτή «δεν ήταν πραγματικά μια τετραήμερη εβδομάδα», η οποία ορίζει 32 εργάσιμες ώρες.