Στην Αττική έπεφτε ένας κεραυνός ανά δύο δευτερόλεπτα - 80 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Image
ΚΑΙΡΟΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία, όπως αποδείχθηκε, ήταν κάτι παραπάνω από σωστές, καθώς πολλές περιοχές της Αττικής χτυπήθηκαν από καταιγίδα και χαλάζι.

Από το μεσημέρι που άρχισε η κακοκαιρία, ως τις 6 το απόγευμα, η πυροσβεστική είχε λάβει 80 κλήσεις μόνο από την Αττική, με κύριο ζήτημα τις αντλήσεις υδάτων. 

Αντίθετα, λιγότερα ήταν τα προβλήματα στην κεντρική Μακεδονία, όπου έγιναν μόνο 6 κλήσεις.

«Λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, σήμερα Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 86  κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 6 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων

Να τονιστεί πως η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί ως νωρίς το βράδυ, σε Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), ανατολική Πελοπόννησο και Εύβοια.

Καλλιάνος: Ένας κεραυνός ανά δύο δευτερόλεπτα

Χαρακτηριστικό της έντονης καταιγίδας, για την οποία είχαν ειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, είναι το στατιστικό που έδωσε ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Είναι εντυπωσιακό στατιστικό, αυτό που “φωνάζαμε” εδώ και μέρες. Σε 9 ώρες κακοκαιρίας πέφτει κατά μέσο όρο ένας κεραυνός ανά δύο δευτερόλεπτα» είπε στο Mega, προσθέτοντας ότι στην Αττική έπεσαν 400 κεραυνοί μέσα σε δύο ώρες μόνο.

«Είναι κάτι που έχει συμβεί μεν στο παρελθόν, αλλά είναι σπανιότατο με τέτοια συχνότητα, μέσα στον Ιούλιο» πρόσθεσε.

Χαλάζι και πλημμύρες σε δρόμους, σε Άνοιξη, Δροσιά, Άγιο Στέφανο

Η κακοκαιρία χτύπησε έντονα σήμερα από το μεσημέρι την Αττική, με πλημμύρες και κεραυνούς, ακόμη και με χαλάζι, στα βόρεια και ανατολικά προάστια. Από νωρίς εστάλη 112 στους κατοίκους της Αττικής να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Άνοιξη, Δροσιά, Άγιος Στέφανος είχαν έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ στις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας, προκλήθηκαν φωτιές από κεραυνούς σε Χαλάνδρι, Μαραθώνα και Διόνυσο.

Προβλήματα σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόννησο

Η κακοκαιρία έπληξε αρχικά το πρωί τη βόρεια Ελλάδα. Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική σημειώθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες, ενώ έντονα φαινόμενα σημειώθηκαν και στη Λήμνο.

Εντονη καταιγίδα ξέσπασε και σε περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ στη Λαμία πλημμύρισαν δρόμοι.

Ιδια προβλήματα από νωρίς το απόγευμα και στη Κόρινθο, όπου αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν από τη σφοδρή καταιγίδα.