Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου

Image
ΑΝΝΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου, τη σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου, από συγγενείς, συναδέλφους και φίλους.

Από νωρίς το Νεκροταφείο Ζωγράφου γέμισε στεφάνια και λουλούδια για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο στα 74 της χρόνια.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή μετά από μακροχρόνια μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου

Όλο το ελληνικό θέατρο ήταν εκεί.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο Νεκροταφείο Ζωγράφου ο στενός της φίλος και συνεργάτης Σταμάτης Φασουλής, οι Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αντώνης Λουδάρος, Άννα Μονογιού, Ρήγας Αξελός, Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, Γιώργος Κιμούλης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Παντελής Καναράκης, Τζόυς Ευείδη, Σπύρος Μπιμπίλας, Πέτρος Ζούλιας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μπέσυ Μάλφα, Παύλος Ορκόπουλος, Ελένη Καστάνη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κωνσταντίνα Χριστοφορίδου και πολλοί φίλοι και συνεργάτες, στο πλευρό του Αλέξη Καλλίτση, συντρόφου της Άννας Παναγιωτοπούλου.

Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, το ΔΣ του Διονύσου-Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών, η Κάτια Δανδουλάκη, η Κατιάνα Μπαλανίκα, ο δήμαρχος Ζωγράφου, το MEGA, ο Τάκης Ζαχαράτος, οι οικογένειες Μάρκου και Θύμιου Τάγαρη κ.α.

«Κανένας δεν μπορεί να περιγράψει τη μοναξιά που ζούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κάτια Δανδουλάκη.

«Την αγαπώ πάρα πολύ, αποχαιρετάμε σήμερα μια μεγάλη κυρία της ελληνικής σκηνής. Η Άννα ήταν θεατράνθρωπος. Ζούσε, ανέπνεε και λάτρευε το θέατρο» δήλωσε ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας.

«Θα ευχόμουν να είναι γύρισμα, αλλά δεν είναι. Δεν μπορώ να το χωνέψω. Ήταν το "δυναμό" για την καριέρα τη δική μου και του Θανάση (Παπαθανασίου)» είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ρέππας.

Ο ηθοποιός και φίλος της, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος είπε ότι «ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου έφυγε. Είναι μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους Έλληνες».

Μια πορεία γεμάτη επιτυχίες, σε θέατρο, σινεμά, τηλεόραση

Η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη. Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου.

Το 1980 το Ελεύθερο Θέατρο σταμάτησε και ιδρύθηκε η Ελεύθερη Σκηνή, από την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Σταμάτη Φασουλή, που επρόκειτο ουσιαστικά για μια μετονομασία του Ελεύθερου Θεάτρου. Η Άννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε και έγραφε και το σενάριο.

Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στη κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της τηλεοπτικής της καριέρας θεωρείται η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσούς» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-87 (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Νατάσα Ασίκη κ.ά.).

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές «Οι τρεις Χάριτες» (στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη, Νένας Μεντή, Άννας Κυριακού) και «Ντόλτσε Βίτα» (μαζί με Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Φωκά, Θανάση Ευθυμιάδη, Κατερίνα Ζιώγου, Παύλο Ορκόπουλο, Γαλήνη Τσεβά κ.ά.), που θεωρούνται «κλασικές».

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο», «Οξυγόνο», «Αυστηρώς κατάλληλο» κ.ά.