To εντυπωσιακό timelapse βίντεο από το πώς καλύφθηκε η Αθήνα από αφρικανική σκόνη

Image
σκονη
Συντάκτης
Newsroom

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιεύει timelapse βίντεο από το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης πάνω από την Αθήνα.

Το επεισόδιο μεταφοράς σαχαριανής σκόνης «Minerva Red» στις 23 και 24 Απριλίου αποτυπώθηκε από τις κάμερες του meteo.gr και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Στο βίντεο, που τραβήχτηκε από τις κάμερες στην Πεντέλη, παρουσιάζει τα όσα εκτυλίχθηκαν τις δύο εκείνες μέρες, όταν ο ουρανός στην Αττική έγινε πορτοκαλί και επικράτησαν εικόνες Σαχάρας. 

 

Αναμένεται νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης τον Μάιο

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ενημέρωσε, μέσω ΕΡΤ, πως «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Τόνισε πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα», οδηγώντας στα εντεταμένα φαινόμενα.

Σχετικά με το γιατί εμφανίστηκε το φαινόμενο σημείωσε πως «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος».

«Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ακόμη ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης» κατέληξε.