Πρώτη καταδίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Φυλάκιση 2 ετών με αναστολή στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη

Image
ΜΑΤΙ
Συντάκτης
Newsroom

 

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον πρώην διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννη Φωστιέρη, για τη φωτιά στο Μάτι.

Αυτό, για προσκόμιση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές αναφορικά με τις θέσεις των πυροσβεστικών οχημάτων κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από μήνυση που είχε υποβάλει ο αξιωματικός της Π.Υ. Ιωάννης Κώστας, ο οποίος κατήγγειλε σκόπιμη παραπλάνηση των Αρχών και ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Ο μηνυτής στρεφόταν κατά του κ.Φωστιέρη και κατά του Χρήστου Γκολφίνου, τότε υπευθύνου του 199 και της κίνησης των οχημάτων της Π.Υ. ο οποίος όμως κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Ο μηνυτής Γιάννης Κώστας είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για το Μάτι υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να διαταχθεί εκκένωση. Μάλιστα, είχε σημειώσει με έμφαση ότι όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν και στη συνέχεια προέβη στη σχετική καταγγελία τόσο στον εισαγγελέα όσο και στον πραγματογνώμονα Δ.Λιότσιο.

Η απόφαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά. Η ανακοίνωση θα γίνει την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου.