Αφρικανική σκόνη: Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ώρες

Image
αφρ
Συντάκτης
Newsroom

 

Kοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να ξεκινήσει να υποχωρεί από το απόγευμα της Πέμπτης. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Κρήτη.

Για το φαινόμενο ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει σε ανάρτησή του «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο.

Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».

Ωστόσο, σημειώνει πως οι επόμενες ώρες θα κυλήσουν με υψηλές θερμοκρασίες «στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις».

«Στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια.

Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες – ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης» καταλήγει.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει το φαινόμενο και εξηγεί για ποιο λόγο η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως την Κρήτη.