Συγκλονίζει η περιγραφή διασώστη για τον θάνατο του Έλληνα σκιέρ από την Φλώρινα - "Η χιονοστιβάδα είχε μήκος 150 μέτρα"

Image
σκιερ
Συντάκτης
Newsroom

 

Τραγωδία έλαβε χώρα σε χιονοδρομικό κέντρο Βουλγαρία, καθώς 36χρονος σκιέρ από τη Φλώρινα έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα. Οι περιγραφές των διασωστών που πήραν μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού του σκιέρ συγκλονίζουν.

Μιλούν για τα λάθη που έγιναν, αλλά και για τις τεράστιες διαστάσεις που είχε η χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Κωνσταντίνο Μομτσή και του στοίχισε τη ζωή.

«Η χιονοστιβάδα είχε 150 μέτρα μήκος»

Όπως λένε οι διασώστες, η χιονοστιβάδα είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.

Από τη στιγμή που ο νεαρός παρασύρθηκε και θάφτηκε κάτω από αυτή, οι ελπίδες να βγει ζωντανός ήταν ελάχιστες. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα. Οι τρεις φίλοι του, επίσης Έλληνες που ήταν μαζί του, κατάφεραν να βγουν ζωντανοί.

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε σχετικά ο ο Stefan Hristov, μέλος της ομάδας διάσωσης των θαμμένων στη χιονοστιβάδα και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της κατάβασης, ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς».

«Στο περιστατικό ενεπλάκησαν Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και έχουν αναλάβει σκόπιμα ρίσκο εκεί. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

Ο Κωνσταντίνος Μομτσής ήταν λάτρης της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ. Ταξίδευε συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως έκανε πρόσφατα και με τρεις φίλους του στη γειτονική Βουλγαρία, στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβιτς.

Οι Έλληνες σκιέρ κατέβηκαν την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου το πιο απότομο μέρος της πλαγιάς, με αποτέλεσμα να θα θαφτούν κάτω από τη χιονοστιβάδα, Οι τρεις κατάφεραν να απεγκλωβιστούν όμως ο 36χρονος δυστυχώς δεν τα κατάφερε και εντοπίστηκε νεκρός από την ομάδα διάσωσης που συμμετείχε στην αναζήτησή του.

Ο κίνδυνος χιονοστιβάδας στην περιοχή ήταν υψηλός όλη την ημέρα. Σύμφωνα με τον διασώστη, η περιοχή όπου έγινε το περιστατικό είναι δύσκολα προσβάσιμη.

Μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν με τη σειρά τους ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πράγματι δύσκολα προσβάσιμη και πρόσθεσαν πως οι Έλληνες σκιέρ βρίσκονταν εκτός πίστας και δεν έφεραν τον ειδικό πομποδέκτη για τις χιονοστιβάδες, κάτι που υποχρεωτικό στην περίπτωση που θες να βγεις εκτός πίστας.