Ποια είναι η νέα Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα

Image
ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Συντάκτης
Newsroom

 

Η Βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β' Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα είναι από το απόγευμα της Δευτέρας, η πρώτη γυναίκα Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

“Η Μαρία Συρεγγέλα ανταποκρίθηκε απόλυτα σε όποιο καθήκον ανέλαβε, με εργατικότητα, με οργανωτική ικανότητα πάντοτε και -το τονίζω αυτό- με παραταξιακή αφοσίωση” ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που ανέδειξε τον αντικαταστάτη του Παύλου Μαρινάκη και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά απλώς ένα προσωπικό ορόσημο για την ίδια, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για τη Νέα Δημοκρατία.

“Εμπιστευόμαστε τις ικανότητές σου, στεκόμαστε στο πλευρό σου, περιμένοντας να γράψεις εσύ τις πρώτες γραμμές στο νέο κεφάλαιο του κόμματος. Το έργο αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο. Εμείς οι Νεοδημοκράτες, όμως, ξέρουμε να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε επιτυχίες” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι “Έλα Συρεγγέλα”. Πρόσθεσε όμως “δεν θα πρέπει να έρθεις με φόρα γιατί αυτό δεν βγήκε σε καλό...’ θυμίζοντας τις προεκλογικές παραινέσεις της Πόπης Τσαπανίδου προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο απερχόμενος Γραμματέας της Ν.Δ. και νυν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, κάνοντας αναφορά στη διαδρομή του στη θέση. “Η Μαρία Συρεγγέλα είναι μια άξια γυναίκα, ένα στέλεχος που αγαπά την ΟΝΝΕΔ και τη Ν.Δ. Εντυπωσιακή η αφοσίωσή της και το πόσο μπορεί να ενώνει” ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Όπως είναι γνωστό, η Μαρία Συρεγγέλα προέρχεται από τα “σπλάχνα” της παράταξης και έχει πολλά κομματικά ένσημα, ενώ ήταν από τα πρώτα στελέχη που αξιοποιήθηκαν υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας πνοή στη γραμματεία Γυναικών.

Εκ των υστέρων, το έργο της ως υφυπουργός Οικογένειας αποτιμήθηκε θετικά, αλλά έμεινε εκτός κυβέρνησης, καθώς άλλοι δύο βουλευτές του Δυτικού Τομέα της Β' Αθηνών αξιοποιήθηκαν σε υπουργικές θέσεις, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η ίδια θεωρείται πρόσωπο που έχει τα απαραίτητα “κομματικά ένσημα”, ενώ ως πρόσωπο ήπιων τόνων μπορεί να κάνει το αναγκαίο “μασάζ” όπου απαιτείται. Παράλληλα, θα κληθεί να “οργώσει” τη χώρα με περιοδείες το επόμενο διάστημα, ενώ θα έχει και πιο τακτική παρουσία στα ΜΜΕ.

Η κ. Συρεγγέλα τους επόμενους μήνες θα κληθεί να φέρει εις πέρας έναν ευρύ εσωκομματικό ανασχηματισμό, ενώ θα “τρέξει” το γαλάζιο συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη και θα συνδυαστεί με τα 50στά γενέθλια της ΝΔ. Παράλληλα, θα έχει κεντρικό ρόλο και στις διαβουλεύσεις για το ευρωψηφοδέλτιο, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

 

Το βιογραφικό της

Γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Τον Ιανουάριο του 2021 της ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η θέση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Από πολύ νέα υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.

Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την περίοδο 2013-2015 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Η ενασχόλησή της με τα κοινά τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκίνησε από νωρίς.

Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και από το 2001 έως το 2005 ήταν αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum.

Το 2007 εκλέχθηκε 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, κατείχε τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας από το 2015 έως το 2019.

Έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Women) (2019-2021).

Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό και έχει δύο έφηβους γιούς, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας.