Ο Γ. Γουρδομιχάλης (ΠΕΣΥΔΑΠ) στο Ελλάδα 24: Πρέπει να ενισχυθεί η πρόληψη και να αναβαθμιστεί ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη (video)

Καλεσμένος της Λίας Λάππα ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και υποψήφιος Δήμαρχος Κορυδαλλού
Image
Γουρδομιχάλης
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένος της Λίας Λάππα και της εκπομπής «Επικαιρότητα» του Ελλάδα 24, ήταν ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά) και υποψήφιος Δήμαρχος Κορυδαλλού Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος  μίλησε για όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν πριν χτυπήσει η σειρήνα της πυροσβεστικής για φωτιά στο δάσος.

Η αλήθεια είναι ότι δόθηκαν περισσότερα χρήματα από άλλες χρονιές μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ, αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που έχουν οι δήμοι αλλά και οι σύνδεσμοι που τους εξυπηρετούν.

Ο νόμος του Καλλικράτη αύξησε κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια των δήμων προσδίδοντάς τους δυσανάλογη ευθύνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι τελευταίοι να ανταποκριθούν σε καίρια ζητήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γουρδομιχάλη, οι πολίτες δεν υπακούουν την τοπική αυτοδιοίκηση για καθαρισμό υλικών και χόρτων περιμετρικά των σπιτιών τους, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση ιδίως όταν πρόκειται για φωτιά.

Για το «τις πταίει» και καιγόμαστε κάθε χρόνο, ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης θεωρεί πως διαχρονικά ο ρόλος του δασαρχείου από προληπτικός και παρεμβατικός στο δάσος, με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και φύλαξη του δάσους, έχει καταστεί γραφειοκρατικός με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο σε πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα που δρουν την ώρα της φωτιάς, αλλά κάθε χρόνο καιγόμαστε, γιατί δεν ενισχύουμε με κυβερνητικές πρωτοβουλίες την πρόληψη στον τομέα της πυρασφάλειας.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό κομμάτι, στο οποίο επιμένει ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, είναι η αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη, στον οποίο πρέπει να προσφέρει η πολιτεία αναλώσιμα για να μπορεί απρόσκοπτα να προσφέρει τις υπηρεσίες του, μέσα από πραγματικά μητρώα που θα λειτουργούν.

Στην δικαιοδοσία του ΠΕΣΥΔΑΠ βρίσκεται και το ΔΙΚΕΠΑΖ, το διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, όπου 6 ζωάκια μεταφέρθηκαν από το Λαγονήσι για να νοσηλευτούν εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που έχει χτυπήσει την Αττική από τη Δευτέρα. Μάλιστα, η κυρία Μαίρη Μηλιαρέση, η αντιδήμαρχος Γλυφάδας, υιοθέτησε ένα από αυτά δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυο ασθενοφόρα του ΔΙΚΕΠΑΖ, ειδικά για ζωάκια, κινούνται στον παλιό δρόμο της εθνικής οδού και στους παράπλευρους δρόμους, για να παρέχουν βοήθεια στα αδέσποτα ζώα που υποφέρουν από τη φωτιά.

Για τα καταφύγια που καταστράφηκαν αλλά και για τα 50 ζωάκια που κάηκαν  ζωντανά, ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης είπε πως οι συνεχείς αναστολές του αυστηρού νόμου που θέτει προδιαγραφές για τα ιδιωτικά καταφύγια οδηγούν πολλούς σε δημιουργία μη ασφαλών καταφυγίων σε περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για αυτή τη δραστηριότητα.

Τέλος, ο κ. Γουρδομιχάλης μας μίλησε και για την υποψηφιότητά το στον δήμο Κορυδαλλού, λέγοντας πως δεν απαξιώνει το τωρινό έργο της δημοτικής αρχής αλλά ο συνδυασμός του μπορεί να κάνει περισσότερα για πιο πολλούς αξιοποιώντας οτιδήποτε θα έκανε καλύτερο τον δήμο του.