Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος στο Ελλάδα 24: Ο Ερντογάν στο Βίλνιους έκανε σόου, ούτε έδωσε αλλά ούτε πήρε τίποτα (video)

Καλεσμένος της Λίας  Λάππα ο Ναύαρχος εν αποστρατεία
Image
Εγκλοφόπουλος - Λάππα
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένος της Λίας  Λάππα και της εκπομπής «Επικαιρότητα» ήταν ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος, ο οποίος εκλήθη μετά τη διήμερη συνάντηση στο Βίλνιους, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να αποκωδικοποιήσει και να ερμηνεύσει δηλώσεις, αλλά και διαθέσεις μεταξύ των δυο πολιτικών ηγετών, ενώ παράλληλα επίκειται και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ στην έδρα του Νατο, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Εγκολφόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εκτός από το δικό μας ενδιαφέρον που αφορά τόσο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας αλλά και την γενικότερη στήριξη που έχουμε από Νάτο και Ευρώπη, σημαντικά ζητήματα ήταν επίσης το θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού με αυτές τις προσχωρήσεις αλλάζει η συσχέτιση των δυνάμεων στον γεωστρατηγικό χάρτη.

Ο Ναύαρχος ε.α. δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ έκανε σόου και μόνο δημοσιογραφικά έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς ουσιαστικά δόθηκαν και πάρθηκαν μόνο υποσχέσεις.

Από τη μία, ήθελε να επιβάλει στη Σουηδία την έκδοση τρομοκρατών με ό,τι αυτό σημαίνει για τον Τούρκο Πρόεδρο και, από την άλλη, έδειξε να επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, αψηφώντας θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας των εθνών.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα «περάσει» από το κοινοβούλιό του, την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας ενώ όσον αφορά τα F-16, που του υποσχέθηκε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α, Τζο Μπάιντεν, δεν αποτελούν κάτι τετελεσμένο, όταν πρέπει να περάσουν από την έγκριση του Κογκρέσο.

Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος χαρακτήρισε παγκόσμια είδηση τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο με παγκόσμια μάλιστα απήχηση και σε αυτό  το πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σε ένα κανάλι δηλαδή που το παρακολουθεί και η γείτονα χώρα, ενώ ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί καμία αντίδραση από την Τουρκία.

Ο Ναύαρχος ε.α, σχολίασε και την δήλωση του Πρωθυπουργού για τις υποχωρήσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Για να πάμε - είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εγκολφόπουλος - στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Αποτέλεσμα θα είναι αμέσως να καταρρεύσει το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ευρώπη θα πρέπει η γείτονα χώρα να αποδεχτεί την Κύπρο ως κράτος-μέλος  της ΕΕ. Ο Ναύαρχος ε.α. επεσήμανε μάλιστα ότι κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δικάζει με την απόλυτη εφαρμογή του νόμου και θα υπάρξουν και πολιτικά κριτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο από τις 13 υποθέσεις που έχουν πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης, για τις 7 έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει μειωμένη επήρεια των νησιών που βρίσκονται κοντά σε ακτές μιας άλλης χώρας σε σχέση με την ΑΟΖ και σε αυτό πατάει η Τουρκία.

Στην ερώτηση γιατί πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ο κ. Εγκολφόπουλος είπε ότι θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς ανήκουμε σε έναν ευρύτερο γεωστρατηγικό χάρτη, με την Τουρκία να έχει στρέψει το βλέμμα της στο Ιράν.